175 çocuğun okul yolunu aydınlatan yüce adam

Tekes İlçesinin Tekes kasabasındaki Bostan mahallesinde 15 Şubat akşamı Shen Jianjia’nın evi oldukça neşeliydi.

Shen Jianjia gülümseyerek: “Bahar Bayramı sırasında diğer bölgeye gitmiştim. Bugün eve döner dönmez çocukların anne ve babaları hemen geliverdiler, böylece hepimiz birlikte Fener Bayramı’nın sevincini yaşadık.” dedi.

Shen Jianjia’nın bahsettiği çocuklar ise Tekes ilçesinin Kökterek Kırgız köyünden gelen ve onun evinde yatılı kalan dört öğrencidir. Çocuklardan 24 yaşındaki Dilmurat Bekbos ortaokuldan Tekes İlçe Teknik Meslek Lisesi’ne kadar olan yedi yıllık eğitimi boyunca Shen Jianjia’nın evinde vakit geçirdi.

Aslında, Shen Jianjia son 30 yıldır toplam 175 çocuğun okuldan başarıyla mezun olmalarına yardımcı olmak amacıyla onları evinde barındırarak, yeme ve içme dahil tüm yaşam masraflarını kendisi karşıladı.  

Shen Jianjia iki yaşındayken, 5 kardeşi ve ebeveynleriyle birlikte Tekes ilçesine taşınmıştı. Shen Jianjia küçüklük hatıralarını şöyle anlattı: “O zamanlar ailece zor geçiniyorduk. Zor günlerimizde çeşitli etnik gruplardan komşularımız bize yardım eli uzatmıştı, bu iyiliği asla unutamam.”

Çeşitli etnik gruplardan komşuların sağladığı iyilikler kalbinde yer eden Shen Jianjia, bir gün bu iyiliğe iyilikle karşılık vereceği konusunda kendine yemin etmiş.  

1982 yılında bir gün, ordudan inzivaya çekilen Shen Jianjia, ilçedeki okulda okuyan altı Kazak öğrencinin evinin ilçeden 60 km’den fazla uzaklıkta olduğunu ve ailelerinin ekonomik sıkıntıları nedeniyle çocukları için ilçede ev kiralamasının imkansız olmasından dolayı, çocukların okula devam etmekte zorlandığını öğrendi.

Bu durum karşısında Shen Jianjia, eşine danıştıktan sonra bu altı çocuğu hiç karşılıksız evine aldı ve okuldan mezun olana kadar onlara sahip çıktı.

Shen Jianjia, “Bu çocuklardan bazıları Beijing Jiaotong Üniversitesi’ni kazanırken, bazıları Beijing Posta ve Telekomünikasyon Üniversitesi’ni kazandılar. Hepsi çok iyi çocuklardır, yaz ve kış tatillerinde beni ziyarete gelir ve ev işlerine yardımcı olurlar. Ayrıca evimde kalan diğer çocuklarla da ilgilenirler.” diyor.

2014 yılında çoktan emekli olan Shen Jianjia, Tekes ilçesinin Gelecek Nesillerle İlgi Çalışma Komitesi’nin Genel Sekreterliği görevine atandı ve Tekes ilçesinin Gelecek Nesillerle İlgi Çalışma Komitesi Ofisi’ni kurdu. 2020 yılına gelindiğinde söz konusu ofis Tekes İlçesinin Milli Dayanışma ve İlerleme Eğitim Üssü oldu. Shen Jianjia’nın etkisiyle, Tekes ilçesinde tüm etnik gruplara mensup 60’tan fazla emekli kadro, gelecek nesillere bakım çalışmalarına dahil edildi.

Shen Jianjia son birkaç yıldan beri, 6 binden fazla çocuğa ücretsiz yardım sağlarken, parasal yardım miktarı 1 milyon yuanı aştı. Shen Jianjia’nın yardımından yararlanan söz konusu çocuklar sevgiye ihtiyacı olan daha fazla insanının yolunu aydınlatmak amacıyla bir “sevgi ekibi” oluşturdu.

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -