ABD 10 yıllıklarının faizi %1,67 civarından

Bugün Ne Bekliyoruz?

 Petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından küresel piyasalardaki iyimserliğin arttığını görmekteyiz. ABD hisse endekslerinin günü güçlü yükselişlerle tamamlaması sonrasında pozitif hava Asya seansında devam etmekte. Japonya endekslerinde %4’e yakın yükselişler, Hong Kong, Çin ve bölge genelinde de güçlü kazançlar hâkim. ABD endeks vadelileri sınırlı bir düşüşü işaret etmektedir. Brent petrol vadelileri bu hafta 140USD’ye yaklaşarak 14 yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından 110USD’li seviyelere kadar geriledi. Ukrayna yönetiminin, güvenlik garantileri verildiği müddetçe Rusya’nın, Ukrayna’nın “tarafsız” bir ülke olması talebini konuşmaya hazır olduklarını açıklamasının ardından riskli varlıklara yönelik iştahın arttığı izlenmekte. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Washington Büyükelçisinin petrol üretimini desteklediklerini ve OPEC’e arz artışı için çağrıda bulunacaklarını belirtmesi petrol fiyatlarındaki düşüşü desteklemektedir. Güvenli varlık talebiyle hafta içerisinde 2.070USD’ye kadar yükselen ons altın risk algısındaki iyileşmeyle 1.971USD’ye kadar gerilerken ABD 10 yıllıklarının faizi %1,67 civarından %1,95 seviyesine kadar yükseldi. Bugün küresel veri takviminde ABD TÜFE rakamları öne çıkıyor. Tüketici Fiyatları ocakta aylık %0,6’lık güçlü bir artış yaparken yıllık bazda %7,5 ile 1982 yılından bu yana en sert yükselişini gerçekleştirmişti. Önceki aya göre %0,6 yükselen çekirdek gösterge de henüz enflasyon dinamiklerinde herhangi bir yavaşlama sinyali vermiyor. Piyasa beklentisi yıllık enflasyonun şubatta %7,9 seviyesine yükseldiği yönünde.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa’da hisse endeksleri DAX Endeksi’nin %7,92’lik artışını takip ederek hafta ortasında pozitif oldu. CAC 40 Endeksi %7,13 ve FTSE 100 Endeksi %3,25 oranında artış kaydetti. Ukrayna krizine yönelik yapılacak toplantı öncesinde müzakere yolunun desteklendiğine dair yapılan açıklamalar ile küresel endeksler pozitif görünüm ortaya koydu. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %3,59’luk artış ile öncü konumda yer alırken S&P 500 ve Dow Jones Endeksleri %2’den fazla arttı. EUR/USD paritesi %1,49 artarak yeniden 1,10 seviyesinin üzerine yükseldi. Dolar Endeksi (DXY) ise %1’den fazla düşerek 98 puana kadar geriledi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi 7,7bp artarak %1,94 seviyesine yükseldi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), OPEC+ grubuna üretimi artırma çağrısında bulunacağına dair yapılan açıklama ile petrol tarafında arz endişeleri hafifledi. Brent Petrol, %12’yi aşan düşüş ile varil başına 111USD’ye kadar geriledi. Kâr satışlarının yanı sıra Ukrayna krizindeki gerilimin yerini görüşme trafiğine bırakması ile ons altın, %3’e yakın oranda düşerek günü 2 bin USD’nin altında tamamladı.

BİST100 Endeksi, küresel borsalardaki pozitif görünüme paralel olarak dün %1,56 oranında artış kaydetti. Böylece Endeks, günü 2.042,7 puandan tamamladı. USD/TRY kuru %1,4 artarken EUR/TRY kuru pariteden bulduğu destek ile %2,86 arttı. Altının küresel ölçekte değer kaybetmesi gram altın üzerinde etkili oldu. Gram altın, hafta ortasını 15 TL’lik düşüş ile 938 TL düzeyinde tamamladı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -