ABD endekslerinde dün toparlanma devam etti

ABD endekslerinde dün toparlanma devam etti ve %2,08 oranında prim yapan Nasdaq öncülüğünde borsa endeksleri günü artıda kapattı. Piyasalardaki algı, daha sıkı merkez bankaları ile ekonomik görünüm ve açıklanmaya devam eden bilançolar arasında gidip geliyor. Son dönemde iyi gelen bilançolar Disney ve Uber’le sürerken, bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisi bekleniyor. Öncesinde ABD vadelileri yönsüz. Asya’da da karışık bir görüntü var. ABD’de açıklanacak ocak ayı TÜFE’nin yıllık bazda yükselişini sürdürerek %7,3’e ulaşması bekleniyor. Beklentilere yakın veya daha düşük bir rakam piyasalarda enflasyonun tepe yaptığına yönelik bir algı oluşturabilir ki bu da risk alma iştahının artmasıyla sonuçlanabilir. Yurtdışı piyasalardaki seyir ve sakin haber akışıyla birlikte BIST100 endeksi de güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Artan işlem hacmi ve toparlanan göstergelerle 2.035 yatay seviyesinin üzerinde kapatan endekste oluşan kısa vadeli yükseliş ivmesi 2.065 bölgesine kadar sürebilir. 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.


 

     

MAKROEKONOMİ

   
Atlanta Fed Başkanı Bostic, Fed’in enflasyondaki yükseliş nedeniyle  bu yıl 3 veya 4 kez faiz artırımı yapabileceğini ancak Fed’in bu konuda henüz net bir planı olmadığını belirtti. Ayrıca Bostic, bu konuda ilk adım atıldıktan sonra ekonominin nasıl tepki verdiğini görmeleri gerekeceğini, 25 veya 50 baz puanlık faiz artışının uygun olup olmadığını verilerin göstereceğini ve bilanço azaltımına da bir an önce başlanması gerektiğini söyledi.

ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve Almanya Merkez Bankası Başkanı Nagel, enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seyretmesi durumunda ECB’nin bu sene faiz artırabileceğini belirterek, ilk adım olarak varlık alımlarının bu sene sonlandırılacağını ve ardından yine bu yıl faiz artırımı olabileceğini belirtti. Nagel, geç kalındığı takdirde faizleri daha hızlı biçimde artırmalarının gerekebileceğini ve piyasaların da buna daha yüksek volatiliteyle tepki verebileceğini söyledi.

Dün Almanya’da aralık ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklandı. Almanya’da aralıkta aylık bazda ihracat ve ithalat, Omicron varyantının olumsuz etkileri ve devam eden tedarik zinciri sıkıntıları kapsamında gerileme beklentilerine karşın artış sergiledi. Buna göre, aralıkta aylık bazda ihracatın artış hızı %1,8’den %0,9’a gerilerken, ithalatın artış hızı ise %3,4’ten %4,7’ye yükseldi. 2021 yılının tamamına bakıldığında ise, ihracat bir önceki yıla göre %14 ve ithalat ise %17,1 arttı ve dış ticaret fazlası ise yıllık 180,4 milyar Euro’dan 173,3 milyar Euro’ya geriledi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.30’da ocak ayına ilişkin TÜFE verisi açıklanacak. Aralık ayında TÜFE aylık %0,5 artarak, yıllık bazda %7’ye ulaşmıştı. Aralık ayında perakende satışlarda gördüğümüz %1,9’luk aylık düşüş iç talepte yavaşlamaya işaret etmişti fakat Omicron varyantının ve salgının seyrinin yaratabileceği arz sıkıntıları kısa vadede enflasyonda yukarı yönlü risk unsuru olarak kalmaya devam etmekte, ayrıca son dönemde enerji fiyatları da baskı altında. Bu durum enerji fiyatları kanalıyla TÜFE’ye ocak ayında baskı oluşturabilir. Bu kapsamda, ocak ayında TÜFE’nin yıllık bazda yükselişini sürdürerek %7,3’e ulaşması bekleniyor. 

Ayrıca ABD’de TSİ 16.30’da 5 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 29 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 261 bin kişiden 238 bin kişiye gerilemişti. Özellikle veride ocak ayında kısmi artışlar görülse de istihdam piyasasına ilişkin olumlu sinyal vermeye devam etmekte. 5 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 230 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 11.30’da İsveç Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu Toplantısı takip edilecek. Banka önceki toplantıda politika faiz oranını %0 seviyesinde sabit tutmuştu. Banka arz darboğazlarının çözülmesiyle hedefin üzerinde enflasyon oranının bu yıl düşmesinin beklendiğini vurgulamıştı ve 2024’ün ikinci yarısında faiz oranının yükseltileceğini belirtmişti. Bu açıdan Banka’nın bugünkü toplantıda faizlerde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor.

Öte yandan, TSİ 15.30’da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Villeroy’un, TSİ 16.15’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Lane’nin ve TSİ 15’te ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un konuşmaları takip edilecek. Ayrıca TSİ 23.15’te BoE Başkanı Bailey’in konuşması, sıkılaştırma sürecini sürdüren BoE’nin para politikasına ilişkin verebileceği olası yeni sinyaller açısından izlenecek.

Diğer yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Aylık Petrol Piyasası Raporu yayınlanacak.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da aralık ayına ilişkin iş gücü istatistikleri yayınlanacak. Kasım ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %11,2’de yatay seyrederken, arındırılmamış işsizlik oranı ise %10,7’den %10,9’a yükselmişti. İş gücüne katılım oranı %52,1’den %52,5’e, istihdam oranı da %46,3’ten %46,6’ya yükselmişti. Tarım dışı işsizlik oranı %13’ten %13,1’e, genç nüfusta işsizlik oranı %20,6’dan %22,3’e yükselmişti.
Ayrıca TSİ 10’da aralık ayına ilişkin dış ticaret endeksleri açıklanacak.

Diğer yandan, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 4 Şubat haftasında toplam DTH miktarı 2,68 milyar USD (bireysel 0,53 milyar USD artış ve kurumsal 3,21 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %62,3’ten %61,6’ya geriledi. TL kredilerde haftalık %0,53 artış, YP kredilerde %1,11 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,77 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço Verileri’ne göre 4 Şubat haftasında toplam ve net rezervin belirgin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 4,6 milyar USD artarak 114,9 milyar, net uluslararası rezervin ise 6,1 milyar USD artarak 16,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ 

Biotrend Çevre ve Enerji (BIOEN, Sınırlı Negatif): Şirket 2021 yılı 4. çeyrekte 26,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. 4Ç2020’de ise 31,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirketin satış gelirleri 4Ç2021’de 166,6mn TL’ye yükselirken, brüt kar 62,8mn TL olmuştur. Yılın son çeyreğinde şirketin operasyonel giderleri 2020’nin 4.çeyreğine göre %96,5 artmış ve 14,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerden 4Ç20’de 28,7mn TL gelir kaydedilirken bu çeyrekte 43,5mn TL gider kaydedilmiştir. Faaliyet karı da böylece bir önceki yılın aynı dönemine göre %88,8 azalarak 4,9mn TL olmuştur. İştiraklerden gelirler 4Ç2020’deki 5,3mn TL’den 4Ç2021’de 13,2mn TL’ye yükselmiştir. Finansman tarafında ise kurlardaki sert yükselişin etkisiyle 32,9mn TL gider kaydedilmiştir. 14,9mn TL’lik vergi gideri sonrası 4Ç2021 ana ortaklık net dönem zararı 26,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.

4. çeyrek rakamlarıyla birlikte Şirketin 2021 yılındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %92,5 azalarak 3,8mn TL olmuştur. Şirket 2020 yılında 50,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Halkbank (HALKB, Nötr): Banka tarafından 10milyar TL’lik kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak kaydıyla, 2.474mn TL’lik çıkarılmış sermayesinin toplam satış hasılatı 13,4milyar TL olacak şekilde, Borsa İstanbul A.Ş.’nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak toplam nominal sermaye tutarı kadar nakden artırılması, sermaye artırımının mevcut pay sahiplerinin rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak, tahsisli ve nakden yapılması ve sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payların tamamının Banka hakim ortağı Türkiye Varlık Fonu’na tahsisli satış yöntemi ile satılmasına karar verilmiştir.
İhraçtan elde edilecek sermaye artırım tutarı ve hisse senedi ihraç primleri, reel sektörün uygun şartlarda finansman ihtiyacının sağlanması amacıyla Banka tarafından kullandırılacak krediler ve bankacılık hizmetlerine kaynak temininde kullanılacağı bildirilmiştir.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka’nın kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak kaydıyla, 3.906mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut pay sahiplerinin rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak, tahsisli ve bedelli şekilde toplamda 13,4milyar TL satış hasılatı elde edilecek şekilde, Borsa Istanbul A.Ş.’nin Toptan Alış Satış İşlemlerine ilişkin Prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak toplam nominal sermaye tutarı kadar nakden artırılmasına, sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payların tamamının Türkiye Varlık Fonu’na tahsisli satış yöntemi ile satılmasına karar verilmiştir.

Elde edilecek fon ile; Banka’nın mevcut sermaye yapısının güçlendirilmesi, global piyasa koşullarında oluşabilecek dalgalanmalara ve öngörülemeyen aktif bozulmalarına karşı bankanın kuvvetli finansal gücünün daha da artırılması, Bankanın önümüzdeki dönemdeki büyüme stratejilerine yönelik olarak ilave kapasite yaratılarak uzun vadeli sürdürülebilir karlılığının devamlılığının sağlanması amaçlanmaktadır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ile Rusya Merkezli NEPT COMPANY arasında, Akkuyu Nükleer Santralinde kurulmak üzere 1 adet Orta Gerilim Güç Sistemi işi için resmi sözleşme imzalandığı ve sözleşme bedelinin 632bin TL olduğu açıklanmıştır.

Ayrıca Şirket ve GE HYDRO FRANCE arasında KOKHAV Projesi kapsamında kullanılacak ”Topraklama ve Bağlantı Ekipmanlarının Tedariki” için sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme bedeli 127,7bin EUR’dur.

Bunun yanında Şirketin daha önce, EÜAŞ Genel Müdürlüğü Yapım İşleri Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 2021/740309 ihale kayıt numaralı ”EÜAŞ Yerleşkesinde Solar Uygulamalı Otopark Güneş Enerji Santrali Kurulması İşi” ihalesine katıldığı ve en avantajlı teklif verilerek 1. olduğu ihale için EÜAŞ Genel Müdürlüğü Yapım İşleri Daire Başkanlığı tarafından Şirkete sözleşme davetinde bulunulmuştur. Kurum ile sözleşme 10 gün içerisinde imzalanacaktır. Sözleşme bedeli KDV hariç 4,9mn TL’dir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi Afrika açılımının devam ettiğini ve Güney Sudan başkenti Juba’ya uçak seferlerinin haftada 3 frekans olmak üzere 1 Haziran 2022’de başlayacağını açıkladı.
 
SEKTÖR HABERLERİ 

Madencilik: İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Sektör olarak 2022 yılındaki ihracat hedefimiz 7 milyar dolar” dedi. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Hedef Girişim Sermayesi (HDFGS): Şirket, Polikarbon, polimer, plastik ve benzeri ürünlerin imalat ve ticareti ile iştigal eden Rainbow Polikarbonat San. ve Tic. A.Ş.’ne girişim yatırımı yapılmasına, Fatih Mehmet Akbeyaz’dan 750bin adet ve Akgül Akbeyaz’dan 250.000 adet olmak üzere toplam 1mn adet payın 12mn TL bedelle satın alınmasına karar vermiştir.

Kalekim (KLKIM): Şirketin mevduat hesaplarının, yakın dönem yatırım planları ve kısa vadeli nakit akış programı çerçevesinde; 6 ay vadeli toplam 78mn TL tutarlı Kur Korumalı Mevduat Hesabı açılmasına karar verilmiştir. Alınan bu karar neticesinde kanun hükümleri kapsamında yaklaşık 3,4mn TL tutarında Kurumlar Vergisi İstisnası avantajı sağlanması beklenmektedir.

Kiler Gayrimenkul (KLGYO): Şirket; Eyüpsultan Belediye Başkanlığı tarafından yapılan İstanbul İli Eyüpsultan İlçesi Kemerburgaz Mithatpaşa Mahallesi’nde arsa satışı ihalesine katılmıştır. Yapılan ihalede arsa satışı karşılığı 341mn TL ile en yüksek teklif şirket tarafından verilmiştir. İhale sonucunun kesinleşmesi için düzenleyen kurumdan onay beklenmektedir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirket’in %100 Bağlı ortaklığı Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilecek olan, Lityum İyon (LiFePO4) Batarya Hücresi ve Enerji Depolama Sistemleri yatırımı 1.Faz kapsamında, yatırım kredisi olarak 44,75mn USD tutarında toplamda 10 yıl vadeli kredi sözleşmesi imzalanmıştır.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (KLNMA): Banka sermaye yapısının güçlendirilmesi amacıyla Türkiye Varlık Fonu’na bağlı TVF Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu’ndan (PİDF) 1,5 milyar TL tutarında sermaye benzeri kredi sağlaması hususunda girişimde bulunulması ve gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesi için Genel Müdürlük Makamının yetkili kılınması kararı alınmıştır.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirketin %100 Bağlı Ortaklığı olan Rolweg S.A., Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yapmış olduğu yemlik mısır ithalatı ihalesine vermiş olduğu teklif ile 7,8mn USD (105,6mn TL) değerinde ihale kazanmıştır. 
    
FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 87 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 357 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,96 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,91-%1,96 bandında hareketin ardından %1,95 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan düşüşler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -