Antrenmanın Tenisteki Önemi

Tenis son dönemlerde dünya çapında popülerliği artan, bu sayede kazanma amacı güden değerli sporlardan biridir. Tenis sporunda başarılı olmak diğer sporlarda da olduğu gibi yoğun bir antrenman ve vücut biyomekaniğine bağlıdır. Tenis raketi ve diğer ekipmanlar dahilinde düşünüldüğünde önemli bir spor mekanizması söz konusudur.

Antrenmanda Önemli Hususlar

  • Vücudun kullanımı, antrenman sonucu kazanılan kas hafızası sayesinde başarı amaçlanır. Antrenmanda önlenmesi gereken en önemli unsur yaralanmalardır. Bunun için antrenman planlanırken sporcunun fiziği, fizyolojik özellikleri ön planda tutulmalıdır. Bu sayede sporcuda oluşması gereken adaptasyon sağlanmış olmaktadır.
  • Antrenman sırasında oyuncunun kullanacağı Wilson tenis raketi, ayakkabı, kıyafet gibi spora ait olan ekipmanlar düzgün ve sağlığına uygun olacak şekilde seçilmeli ve buna göre planlanmalıdır.
  • Planlanan antrenmanda vuruş teknikleri sporcunun biyomekaniğine göre ayarlanmalı ve düzeltilmedir.
  • Diğer unsurların yanı sıra uyku düzeni, beslenme programı, biyomekaniği ve vücut sağlığı için aldığı rehabilitasyon antrenmanı ve sporcuyu etkileyebilecek faktörler arasındadır.

Ekipmanda Ayakkabının Uygunluğu

Ekipman seçimi antrenman ve bunun sonucunda çıkılan maçları etkileyecek güçte olan önemli ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. En önemlilerinden biri ayakkabıdır. Birçok araştırmada da olduğu gibi ayak sağlığı sporu etkileyen bir faktördür. Ayak sağlığı, denge ve kas kuvvetinin doğru kullanımı için ayak biyomekaniğine uygun burkulmaları ve yaralanmaları önleyen, düztabanlık, x bacak ya da o bacak gibi duruş bozuklukları yaratmayan bir ayakkabı seçilmesi sporcu ve antrenman açısından önemlidir. Zeminden gelen darbeleri emebilecek tabana, ortopedik bir yüzeye ve bilek boyuna uygunluğa sahip, yanal hareketlere izin verebilecek olan diğer spor ayakkabılarından farklı olarak tenisçi ayakkabıları tercih edilmelidir.

Ekipmanda Raketin Uygunluğu

Tenis raketi el bileği biyomekaniğine uygun olarak 8 köşe ve yanaktan oluşan, ağırlık ve boyutlarda bir standarttı olan, ağır baş ve hafif baş arasında ince bir dengesi olan tenis sporunun en önemli öğesidir. Raket seçiminde denge, dayanıklılık, darbelerin sebep olabileceği titreşimlerin omuz, dirsek, kol, bilek ve kaslardan absorpsiyonuna dikkat edilmesi gereklidir. Sap kalınlığı sporcunun eline en uygun şekilde olmalıdır, aksi durumlarda bağ zedelenmelerine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu kalınlık sporcunun el ayasına uygun yerleşebilecek düzeyde v açısının düzeneğine dikkat edilerek seçilmelidir. Sonuç olarak antrenman ve antrenmandaki seçimlerin önemi teniste vazgeçilmemesi gereken ve başarıyı getiren en önemli faktörler arasındadır.

Formun Üstü

Formun Altı

 

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -