Asya borsalarında negatif fiyatlamalar hâkim

Bugün Ne Bekliyoruz?

ABD’de ocak ayı TÜFE rakamlarının beklentileri aşmasının ardından hisse senedi piyasalarındaki satışların Asya’ya yansıdığını görmekteyiz. Bu sabah Hong Kong, Çin ve Güney Kore endekslerinde negatif fiyatlamalar hâkim. Japonya’da piyasalar cuma günü bayram nedeniyle kapalı olacak. Fed’in para politikası patikasında belirleyici olduğu düşünülen ocak enflasyon rakamları oldukça yüksek geldi. Aylık veri tüketici fiyatlarındaki artışın beklentinin aksine hız kazandığını gösterirken Aralık’a ilişkin aylık veri de hafifçe yukarı revize edildi. Yıllık veri rekor tazelerken çekirdek fiyatlar enflasyonun ana eğiliminde ivme kaybı olmadığını, aksine hızlandığını işaret etmekte. Enflasyon rakamları sonrasında ABD endekslerinin günü sert satışlarla kapatmasının ardından endeks vadelilerinde negatif fiyatlamalar devam etmektedir. Ocak verileri sonrasında Fed beklentileri tarafında 50bp faiz artışı piyasanın ana beklentisi haline geldi. Ancak agresif beklentilere karşın veri öncesinde Fed yetkililerinden gelen açıklamaların 50bp faiz artırımına uzak ve daha ziyade kontrollü bir süreci destekleyici yönde olduğunun altını çizmekte fayda görmekteyiz. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Mart toplantısı öncesinde ABD’li yetkililerden gelecek sinyaller fiyatlamalar açısından önem arz edecektir. Ayrıca Mart toplantısına kadar PCE ve tarım dışı istihdam gibi enflasyon ve istihdam piyasasına ilişkin önemli veriler göreceğiz. Bu bağlamda volatilitenin yüksek kalabileceğini düşünmekteyiz. Borsa İstanbul’da küresel piyasalara paralel olarak her iki yönde de sert hareketler devam edebilir. Bugün İngiltere’de 4Ç21 büyüme rakamları, ABD’de Michigan Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Yurt içinde aralık ayı cari işlemler dengesi, sanayi üretimi ve perakende satışlar izlenecek. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak. BIST100 Endeksi’nin güne satıcılı bir başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

Piyasalarda Dün Ne Oldu?

Avrupa hisse endekslerinde karışık bir seyir izlendi. FTSE 100 Endeksi %0,38 artarken CAC 40 Endeksi %0,41 düştü. DAX Endeksi ise yatay alıcılı görünüm sergiledi. EUR/USD paritesi gün içinde hareketli olsa da kapanışta 1,143 seviyesinde stabil kaldı. Dolar Endeksi (DXY) %0,31’lik artış ile 95,8 puandan işlem gördü. ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi %2,10’luk düşüş ile negatif görünüme öncülük etti. S&P 500 ve Dow Jones Endeksleri sırasıyla %1,81-%1,47 oranında geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 10,5bp artarak Temmuz 2019’dan bu yana ilk defa %2’nin üzerine yükseldi. ABD’de Ocak ayında yıllık tüketici enflasyonu %7,5 ile piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Aylık bazda fiyat artışı %0,6 ile beklentiyi aştı. Brent Petrol, %0,45’lik düşüş ile varil başına 90,7USD’ye geriledi. Ons altın 1.827USD düzeyinde fiyatlandı.

Gün boyunca yatay bantta işlem gören BİST100 Endeksi %0,2 düşüşle 2.038,67 puana geriledi. Sınırlı volatil hareket sergileyen kur tarafı stabil kaldı. Paralelinde gram altın da 794 TL’de işlem gördü. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Aralık ayında işsizlik 0,1 puanlık azalış ile %11,2 seviyesinde gerçekleşti. TCMB verilerine göre 4 Şubat haftasında tüzel kişilerin döviz mevduatlarında 3,3mlr USD’lik düşüş gerçekleşti. Böylece ilgili hesaplarda haftalık bazda rekor düşüş kaydedildi.

Kaynak Piramit Menkul 
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -