Yaralar tedavi edildi

ABD borsaları keskin bıçak gibi. Tehlikeli bölgelerde dolaşan Endekslerden S&P500 dün de % 0.74 düşerek 4173e indi. Yani 4000e yaklaşıyor. Bu ayki kaybı % 4.5 iken yılbaşından beri % 12.4 aşağıda!

 

Ancak dün global piyasalarsa savaş yaralarının tamiratı süreci vardı. Petrol varil fiyatı 100 doların altına inerken emtialarda ciddi geri çekilmeler görüldü. 23 Şubatta 14631 seviyesinde olan DAX endeksi 12438’e kadar %15 çekildikten sonra gelen tepki ile dün 13930’a yükseldi.  Yani düşüşün % 70’e yakınını geri aldı.  Artık savaş kaldığı yerden devam edebilir mi?

 

23 Şubatta 2016’dan kapanan BIST100 Endeksi ise 1826’ya kadar %9.5 kaybettikten sonra -dün de % 1.7 yükselerek – 2088 puana yükseldi. Yani düşüşün üstüne koydu. Üstelik bu, yılın en yüksek kapanış rekoru demektir. Yılbaşından beri kazanç % 12.4. ABD nere, Türkiye nere!

 

Bu haftanın gündeminde Merkez Bankaları ön planda olacak. Çarşamba günü FED kararı önemli. Faiz artırımı banko. Perşembe günü ise TCMB kararı var. Beklenti değişiklik olmayacağı yönünde. Aynı gün İngiltere MB ise faiz artıracak gibi. Cuma günü ise Japonya MB güvercin duruşunu bozmadan pas geçmesi bekleniyor. Rusya Merkez Bankası da Cuma günü bir araya gelecek. 

 

Bugün ABD’den gelecek şubat ayı ÜFE verisi ön plana çıkıyor. Beklenti yıllık %10’a çıkması ve çift hanelerin görülmesi yönünde. Bununla birlikte, Almanya’dan mart ayına ilişkin Zew ekonomi güven endeksi, Euro bölgesinden gelecek ocak ayı sanayi üretimi ve tabii Rusya-Ukrayna gelişmeleri yakından izlenecektir. Yurt içinde ise şubat ayı bütçe dengesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı ve devamındaki gelişmeler yakından takip edilecektir.

 

STRATEJI

Kurdaki değer kaybı ve Endeksin yükselişi beraber sürüyor.  Rusya-Ukrayna işgal sürecinde piyasalarda artan volatilite nedeniyle BIST100 Endeksinde 2000 seviyesi üstü pozitif, altında ise hedge gerekebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -