BİST100 endeksi

ABD tarafındaki bilançoların yaklaşık %80’nin beklentilerin üstünde gelmesine rağmen Facebook’un satış beklentilerini karşılayamaması ve kullanıcı sayısındaki artışın zayıf kalması ile ABD piyasalarında baskı hissedilmişti. BİST100 endeksi de geçtiğimiz işlem günü küresel piyasalara paralel olarak satıcılı başlangıç yaptı ve gözler enflasyon verisine çevrildi. Ocak ayında TÜFE %9,8 olan beklentilerin üstünde %11,10 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Aralık ayındaki %38,08 seviyesinden Ocak ayında %48,69’a yükseldi. Son aylardaki kur sepeti tarafındaki oynaklık, doğalgaz ile elektrik zamları ve gıda fiyatlarındaki yükseliş ile enflasyon, Nisan 2002’den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu. Çekirdek enflasyon ise %31,88’den %39,45’e yükseldi. Enflasyon verisi sonrası Dolar / TL 13,63’lü seviyeleri test etti. BİST100 endeksinde ise veri sonrasında güne satıcılı başlayan endeks, yüksek enflasyon sonrasında, fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısı ile enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan, yani hane halkı harcamalarında önemli yer tutan sektörlerin dün gün içerisinde ön plana çıktı. Ancak ECB Başkanı Lagarde’nin konuşmaları ardından kürsel piyasalarında negatife dönmesiyle yurt içine de satış geldi. Sert satışlarla endeks günü negatif tamamladı.

Yabancılar geçtiğimiz hafta 139 milyon dolarlık hisse satarken, 64 milyon dolarlık DİBS aldı. TCMB tarafından açıklanan veriler kapsamında, bir önceki haftaya göre yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı 2,2 milyar dolar azaldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 4,1 milyar dolar azalarak 228,2 milyar dolara geriledi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) gösterge faizini 25 baz puan artırdı. BoE, 2014 yılından bu yana ilk kez iki kez üst üste faiz artırdı. BOE’nin GSYH büyüme tahminleri Kasım’a göre revize edildi. BoE, 2021 için büyüme tahmini %7’den %7,25’e, 2022 büyüme tahmini %5,0’dan %3,75’e, 2023 beklentisini ise %1,5’ten %1,25’e revize edildi . BoE ayrıca enflasyon tahminlerini de yükseltti. Gelecek 1 yıl için enflasyon tahmini % 3,40’tan %5,21’e çıkarıldı.

Av rupa Merkez Bankası ( ECB ) faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. ECB bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını yüzde -0,50, marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak korudu. Analist tahmini de iki faiz oranında değişiklik yapılmayacağı şeklindeydi. ECB, 2022 Mart Sonunda PEPP Programı kapsamındaki Net Varlık Alımlarını durduracağını açıkladı.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -