Burun Estetiğinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Burun Estetiğinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Son günlerde sık sık gündeme gelen Burun Estetiği ( Rinoplasti ) ameliyatlarının kişide kör olma riski oluşturduğu ile ilgili söylentilerde ciddi artış oldu. Gerçekten burun estetiği ameliyatı olanla kör olma riski ile karşı karşıya kalıyor mu?

Türkiye’de uzun süre rinoplasti ameliyatları yapan ve bu alanda adından söz ettiren Op. Dr. Coşkun Özdemir, burun estetiği ile ilgili merak edilen ve kuşku uyandıran noktalara açıklık getirdi.

Burun ameliyatları burundaki yapısal bozukluğu ortadan kaldırarak görünüşünü iyileştirmek ya da nefes alamama gibi işlevsel problemleri düzeltebilmek için yapılan işlemlerdir. Burun estetiği ise, burun yapısını kişinin istediği şekilde yeniden şekillendirmek olarak tanımlanabilir.

Yapılan araştırmalarda görsel olarak güzel bir buruna sahip olmak kişileri psikolojik olarak mutlu ederken, daha kaliteli nefes almalarını da sağlıyor.

Opr. Dr. Coşkun Özdemir burun operasyonlarının kişilerin bireysel hassasiyetlerini göz önünde bulundurularak yapılmasına dikkat çekiyor. Yapılan her burun estetiği operasyonunun kişinin beklentilerini optimum düzeyde karşılayacak bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı olan Op.Dr.Coşkun Özdemir, burun estetiği ameliyatlarında, her ameliyatta olabileceği gibi birtakım komplikasyonların görülebileceğini, ancak deneyimli ve alanında uzmanlık eğitimi almış tecrübeli cerrahlar tarafından yapılan operasyonlarda bu oranın oldukça düşük bir ihtimal olduğunu söylüyor.

Son günlerde sıklıkla tartışılan rinoplasti ( burun estetiği ) ameliyatlarının kör olma ihtimalini de değerlendiren Op.Dr. Coşkun Özdemir, burun estetiği ameliyatlarında kör olma riskinin çok çok düşük hatta imkansıza yakın bir durum olduğunu ifade ederken, bazı hususlarında altını çiziyor. Özellikle tecrübesiz cerrahlar ve ameliyathane personelinin hatalarının bu konuda göz ardı edilmemesi gerektiğini de belirtiyor.

Ameliyata başlandığı andaki hastanın başının duruş pozisyonu, ameliyat sırasında oluşabilecek kanamanın görme sinirine yapabileceği bası, ameliyat esnasında gözün açık kalması ve kimyasal maddelerin göze kaçması, burun kemiklerinin eski tip çekiç ve keski ile kırılması sonucu göz çukurunun altındaki kemiğe gelebilecek darbeler ameliyat sonrasında hastanın görme alanını etkilemektedir. Bunlar çok düşük ihtimal de olsa dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Bu ihtimallerin en önemlisi de eski tip yöntemlerle burun kemiklerini şekillendirmeye çalışmaktır.

Burun kemiklerinin çekiç ve kesici bazı tıbbi aletler ile kırılması işlemi yerini artık ultrasonik kemik kesme ve şekillendirme yöntemi olan piezo yöntemine bırakmış bulunmaktadır. Ultrasonik rinoplasti sayesinde burun kemikleri görülerek ve milimetrik ölçümler ile kesilerek kontrollü bir şekilde şekillendiriliyor. Bu yöntemle burun kemikleri arasındaki kılcal damarlara zarar verilmediği için ameliyat sonrası şişlik ve morarma minimum olmaktadır. Bu sayede kemiklerin daha kontrollü kesilmesi ile burun daha zarif ve doğal hatlara sahip olmakta ve ameliyat sonrası hastalarda neredeyse morluk ve ağrı hiç olmamaktadır.

Ameliyatlarını piezo yöntemi ile sorunsuz ve kolay şekilde yapan Op. Dr. Coşkun Özdemir böylece insanların aklına takılan “burun estetiği kör olmama sebep olur mu” endişesini de ortadan kaldırdığını söylüyor.

Rinoplasti Değil, Burun Dolgusu Kör Edebilir?

Uzm. Dr. Coşkun Özdemir rinoplasti ameliyatı olanların değil ama burun dolgusu yapanların görme yetisini kaybedebileceğinin de altını çiziyor ve bu konuda burun dolgusu yaptırmak isteyenleri özellikle uyarıyor.

Ameliyattan bağımsız olarak uzman olmayan ellerde yapılan burun dolguları göze giden damarlarda bası ve tıkanıklığa yol açabilmekte bu durum dolgu yapıldıktan sonra burun cildi üzerinde renk değişikliği ve görmede kayıp şeklinde kendini belli etmektedir. Burun dolgusunun burun anatomisine hâkim tecrübeli ellerde yapılması gerekmektedir.

Sonuç olarak yaptığı yüzlerce burun estetiği operasyonunda görme ile ilgili yaşanan olumsuzlukların ve diğer tüm komplikasyonların alınan önlemler ile deneyimli uzman doktorlar tarafından yapılması ile sıfıra indiğini söyleyen KBB Uzmanı Doktor Coşkun Özdemir, herkesin gönül rahatlığı ile bu ameliyatı olabileceğini belirtiyor.

 

 

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -