Çin: Merkez Bankası gösterge oranları ve emlak sektörü kriz potansiyeli

Çin Merkez Bankası, gösterge kredi faiz oranını (LPR) değiştirmedi. Piyasa beklentileri doğrultusunda Çin Merkez Bankası 1 yıllık LPR faiz oranını %3,70’te, 5 yıllık LPR faiz oranını %4,60’ta tuttu. Ocak ayındaki rekor kredi genişlemesi, PBOC’nin çok kısa vadede borç verme oranlarını daha da aşağı yönlendirmesi için aciliyetini azaltmış olabilir.

 

Öte yandan, emlak sektöründen yayılan ve genel ekonomik yavaşlamaya neden olabilecek bir kriz olgusu tetiklenmeye devam ediyor. Evergrande ve birkaç şirketten sonra, Zhenro Properties, ödeme güçlüğü içinde olduğunu resmen açıkladı. Olumsuz piyasa koşulları nedeniyle, şirketin borç ödemeleri için kullanabileceği iç kaynaklar giderek sınırlı hale gelmiş durumda. Bu nedenle, şirket, 5 Mart 2022’de menkul kıymetlerin tamamının itfa edilmesi de dahil olmak üzere, Mart 2022’de yaklaşan borç vadelerini karşılamak için mevcut iç kaynaklarının yetersiz olabileceğini beklemektedir.

 

Konut satışları halen düşmekte.. Artık gayrimenkul sektörü de büyük ölçüde finansal sistemle ilgili olduğundan, gayrimenkul krizi artı bankacılık krizi ekonomi için sert iniş riskini artıran bir faktör. Emlak piyasası krizi, kredi mekanizması üzerinden bankaları rahatsız ediyor. Bankalar, kredi getirileri konusundaki sıkıntı arttığında kredi vermeye daha az isteklidir. Bu büyük ölçüde teminat eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda, ekonomik aktörlerin nakit durumu açısından stresi artıyor. Çünkü borçlarını ödemekte zorlanan büyük bir ekonomi paydaşı, mal ve hizmet sağlayıcıların genel durumu açısından riskler biriktirmektedir.

 

PBOC’nin kredi genişlemesini teşvik için faiz oranlarını daha da düşürmesi, hükümetin de büyümeyi desteklemek için yatırımları daha da artırması çok muhtemel. Döngüsel yavaşlama etkisi, şu şartlarla devam ediyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -