Çin’de açıklanan bir dizi kritik verinin ardından..

Bugün Ne Bekliyoruz?

 Bu sabah Çin’de açıklanan bir dizi kritik verinin ardından Asya piyasalarında satış ağırlıklı karışık bir seyir görmekteyiz. Çin ve Japonya hisse endeksleri negatif, Güney Kore endeksi yatay seyretmektedir. Hong Kong’da piyasalar tatil nedeniyle kapalı. Çin’den gelen verilere göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %4,8 ile beklentilerin oldukça üzerinde büyüdü. Sabit sermaye yatırımları %9,3 ile beklenenden hızlı arttı. Ancak geçen ay başlayan karantina tedbirleri dolayısıyla piyasanın odaklandığı sanayi üretimi ve perakende satışlar gibi daha güncel veriler karışık sinyaller vermekte. Sanayi üretimi martta yıllık %5 büyüme ile beklentiyi aşarken aynı dönemde perakende satış hacmi %3,5 düşüşle beklentinin çok altında açıklandı. İki yılın en sert Kovid-19 dalgasıyla mücadele eden Çin’de 25 milyon nüfuslu Şanghay şehrinde uygulanan sıkı karantina tedbirleri ekonomik etkilerinden dolayı özellikle Asya piyasalarında risk iştahının düşük kalmasında oldukça etkili. Geçen hafta, bankaların kredi kapasitelerinin desteklenmesi için zorunlu karşılıkların düşürüleceği yönündeki resmi açıklamaya karşın Çin Merkez Bankası’ndan (PBOC) herhangi bir adım gelmemişti. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) TL zorunlu karşılıklara ödediği faiz oranını sıfıra indirmesi bankacılık sektörü için gelir azaltıcı yönde sınırlı bir etki edebilir. Bugün TCMB şubat ayı Konut Fiyat Endeksi’ni (KFE) yayınlayacak. KFE ocakta aylık bazda %13,1 ve yıllık %77,4 artış kaydetmişti. Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nin haftaya yatay bir başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu?

Haftanın son işlem gününde Avrupa ve ABD’de ‘Kutsal Cuma Günü’ resmi tatili nedeniyle hisse endeksleri işlem görmedi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi ve Dolar Endeksi (DXY) de tatilden dolayı işlem görmedi. EUR/USD paritesi yatay satıcılı bir görünüm sergileyerek 1,08 seviyesine geriledi. ABD’de sanayi üretimi mart’ta aylık %0,9 ile tahminlerin üzerinde arttı. Böylece sanayi üretimi 3. ayda da artmayı başarırken kapasite kullanım oranı %77,7’den %78,3’e yükseldi. Mart ayında sürpriz biçimde 0’ın altına düşen New York Fed imalat endeksi nisanda 24,6’ya ulaştı. Ons altın 1.975USD düzeyinde fiyatlanırken Brent petrol varil başına 111USD’de stabil kaldı.

BİST100 Endeksi gün ortasından itibaren gelen alımların etkisiyle %0,77 artarak haftayı 2.494,37 puandan tamamladı. Kur tarafı yatay alıcılı olurken gram altın 929 TL’den fiyatlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hafta sonunda TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranının %0 olarak belirlendiğini duyurdu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mart ayına ilişkin açıkladığı verilere göre konut satışları yıllık %20,6 artarak 134.170 oldu. Martta yabancılara yapılan konut satışları yıllık %31 artarken toplam konut satışları içindeki payı ise %4,1 oldu. Tarım ürünleri üretici enflasyonu (Tarım-ÜFE) martta yıllık %84,11 artarak 11 yılın rekorunu tazeledi. Tarım-ÜFE, şubat ayına kıyasla ise %12,02 artış kaydetti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -