Çin’in 2021 yılındaki Ar&Ge harcamaları, 442 milyar dolarla rekor kırdı

Çin’in araştırma geliştirme (Ar&Ge) faaliyetlerine yönelttiği harcamaları, gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 2,44’üne ulaşıp yeni bir rekor kırdı. Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan rapora göre, ülkenin toplam nominal Ar&Ge harcamaları 2021’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 14,2 kadar artarak 2,79 trilyon yuana (yaklaşık 441,13 milyar dolara) ulaştı. Söz konusu artış, güncelleştirilmiş fiyatlara indirgendiğinde 2021’de önceki yıla göre yüzde 9,3 oranında artmış oldu.

Temel araştırmaya yönelik yatırım 2021’de 168,9 milyar yuan oldu, bu bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,08 artışla toplam Ar&Ge harcamalarının yüzde 6,09 kadarını oluşturuyor. Çin’in geçen yılki Ar&Ge harcamalarının yükselişi, ülke ekonomisinin bu yıl içindeki canlanmasına bağlanıyor. Ulusal İstatistik Ofisi yetkililerinden Zhang Qilong’a göre bu artış, inovasyonu sürükleyen faktörleri güçlendirmiş ve teşvik politikalarını destekledi.

Öte yandan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün açıkladığı “2021 Küresel İnovasyon Endeksi” se Çin’in bu arada sürekli ilerleme kaydederek, 132 ekonomi arasında 2020’de 14. sıradan 2021’de 12. sıraya çıktığını gösteriyor. Ayrıca Zhang, Çin’in bilim ve teknoloji uygulamalarını daha da hızlandırması ve bu alanlardaki özgüvenini artırmak amacıyla daha fazla destek sağlayıcı ve farklı yatırımlara yönelmesi gerektiğine işaret etti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -