Çinli araştırmacılar, 4 dakikada sonuç veren Kovid-19 test yöntemi buldu

Nature Biomedical Engineering dergisinde 7 Şubat 2022 tarihinde yayımlanan bir makalede, Çinli araştırmacıların, çok hızlı sonuç veren bir Kovid-19 test yöntemi bulduklarını ve söz konusu testin bir PCR testi kadar güvenilir olup sonucu dört dakikadan daha kısa bir sürede verdiğini bildirdikleri yazılıyor. 

Şu an için PCR testleri, Kovid-19’un izini sürme sürecine ilişkin olarak tüm dünyada geçerli normu oluşturuyor ancak sonuçları elde etmek için genellikle birkaç saat beklemek gerekiyor. İtibarlı üniversitelerden Shanghai’deki Fudan Üniversitesi’nden araştırmacılar bu yönteme daha hızlı sonuç veren bir seçenek buldu.

Çinli araştırmacı ekibi, yukarıda adı geçen dergide çıkan makalede, kişiden alınan sürüntüdeki DNA’yı analiz edebilmek için mikroelektronikten yararlanan bir sensör oluşturduğunu belirtiyor. Tasarlayıcı ekip, taşınabilir bir makineye bağlı sensörün sonuca dört dakikadan daha kısa bir sürede ulaşılmasını sağladığını bildiriyor. Makinenin ise çok hassas olduğu ve her yere kolaylıkla taşınabildiği açıklanıyor. 

Araştırmacıların iddialarını teste tabi tutmak amacıyla koronavirüs bulaşmış 33 kişiden sürüntü alındı. İki yöntemi karşılaştırmak için aynı anda yapılan PCR testleri ve yeni yönteme göre gerçekleştirilen testler birebir aynı sonuçları verdi. Fudan Üniversitesi araştırmacıları oluşturdukları tertibatın birçok farklı durumda; örneğin havalimanlarında, hastanelerde hatta evde dahi kullanılabileceği olgusunun altını çiziyorlar. 

PCR testleri, yavaş sonuç vermenin yanı sıra önemli bir altyapı ve laboratuvar gerektiriyor. Oysa gelişmekte olan ülkelerin çoğunluğunda bunlardan ancak sınırlı sayıda bulunuyor. Bu, Kovid-19 hastalığının izini sürmekte güçlük yaratıyor. Bu bağlamda kendi kendine uygulanan testler ise güvenilirlikten uzak.

Çin, PCR testlerinin küresel düzlemde en büyük üreticilerinden biri olup geçen Aralık ayında 1,6 milyar dolar değerinde PCR testi ihraç etti. Bu da, Çin gümrüklerinden kaynaklanan verilere göre, bir önceki aya kıyasla yüzde 144 oranında bir artışa denk düşüyor.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -