Çıray’dan orman yangınları için erken uyarı

Meral Akşener’in başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, geçtiğimiz yıl can kayıplarının yaşandığı ve binlerce hektarlık ormanın kül olduğu yangınları hatırlatarak meclise bir soru önergesi verdi. 

ORMAN YANGINLARI İÇİN ERKEN UYARI!

Meral Akşener’in başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, geçtiğimiz yıl can kayıplarının yaşandığı ve binlerce hektarlık ormanın kül olduğu yangınları hatırlatarak meclise bir soru önergesi verdi. Çıray, yangın söndürme uçaklarını ve olası yangınları önlemek için hangi tedbirlerin alındığını Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu.

15 GÜNDE 20 YILIN TOPLAMI KADAR ORMAN YANDI

Aytun Çıray, 28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve 49 ile yayılarak büyük tahribat yaratan orman yangınlarının, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınları olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. “15’i büyük olmak üzere çıkan 299 orman yangını sonucunda sekiz insanımız hayatını kaybetmiş, binlerce hayvan telef olmuş ve yüzbinlerce hektarlık ormanımız ve yerleşim yerleri ise küle dönmüştür”, diyen Çıray, uzmanların yaptığı araştırmalara ve son raporlara göre sadece 2021 yazında 15 gün içinde çıkan yangınların, son 20 yılda yaşanan orman yangınlarının toplamı kadar olduğunun altını çizdi.

TEDBİR, AFETTEN SONRA DEĞİL ÖNCE ALINIR

Çıray, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Hava Kurumu’nun yangınlara müdahale etmekte yavaş ve yetersiz kaldığını belirtti. Türkiye’de yetersiz sayıda yangın söndürme uçağının olması, var olan uçakların hangarlarda bekletilmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığına ait yangın söndürme filosunun yetersiz olması nedeniyle yangınların başka ülkelerin yardımlarıyla ancak kontrol altına alınabildiğini fakat tarihi bir tahribat yarattığını söyleyen Çıray hükümeti eleştirdi: Devleti yönetenler böyle felaketlerde proaktif yaklaşımlardan çok uzak bir tutum sergiliyorlar. Küresel salgınlarda, depremlerde, yangınlarda erken alınan tedbirler hayat kurtarıcıdır. Devlet, toplumsal güvenliği sağlayacak tedbirleri almakla yükümlüdür.

YANGINLAR İÇİN UÇAK FİLOSU KURULDU MU?

Yaklaşan yaz aylarıyla beraber iklim krizinin de büyük etkisiyle geçen yılkine benzer bir yangın faciasının tekrar yaşanma ihtimalinin toplumda tedirginlik yarattığını açıklayan Çıray son olarak şunları söyledi: Yanan ormanlar ile ilgili canlandırma ve ekolojik dengeyi yeniden tahsis etme çalışmalarının akıbeti kamuoyunda merak edilmektedir. Bu bağlamda, önümüzdeki yaz aylarında olası yangınların yaşanmaması veya minimumda tutulması, ülkemizin çok değerli ormanlarının tahribatının önüne geçilmesi, can ve mal kaybının önlenmesi ve toplumdaki tedirginliğin giderilmesi hususunda alınmış ve alınacak tedbirlerin kamuoyuna açıklanması büyük önem taşıyor.

Çıray, son olarak, bütün bu uyarıların dikkate alınmaması halinde, çıkacak her yangından Tarım ve Orman Bakanını doğrudan sorumlu tutacağını ve ağır görev ihmali çerçevesinde suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -