Yaz kazalarına karşı ebeveynler nasıl önlem almalı?

İSTANBUL (İGFA)- Çocuklar için yılın en keyifli dönemi parklarda ve kumsalda bolca oynayabildikleri yaz mevsimi oluyor. Zira tüm yıl zamanlarının çoğunu evde geçiren çocuklar artık parklarda, deniz ve havuz kenarlarında gönüllerince oynamanın keyfini yaşayacaklar. Ancak, bu dönemde çocuklarda düşme ve çarpma sonucu oluşan kırıklar, burkulmalar ile incinmeler yaz tatiline gölge düşürebiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarında ortopedik kazalar konusunda farkındalık yaratmaları ve gerekli önlemleri almaları büyük önem taşıyor.

Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Çocuk Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Kerim Sarıyılmaz, ebeveynlerin yaz aylarında gelişebilecek kazalara karşı güvenlik önlemlerini mutlaka gözden geçirmeleri gerektiğine dikkat çekti.

BİSİKLET ve PATEN KAZALARINA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?

Çocukların yaz aylarında en keyif aldıkları yaz aktivitelerinden biri olan bisiklet ve paten sürmek gerekli önlemler alınmadığında ciddi yaralanmalarla sonuçlanabiliyor.

  • Bisikletin çocuğunuzun boyuna, kilosuna ve yaşına uygun olmasına özen gösterin.
  • Çocuğunuz bisiklete binmeden önce frenlerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
  • Baş yaralanmasını önlemek için bisiklet kullanırken mutlaka kask takmasını sağlayın. Özellikle yeni bisiklet ya da paten kullanmaya başlayan çocuklarda dizlik ve dirseklik gibi koruyucu ekipmanlar kullanın.
  • Trafik kurallarını öğretin ve güvenli bisiklet sürme becerilerini geliştirmesine yardımcı olun.

SU AKTİVİTELERİ KAZALARINA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?

Sıcak havalarda su aktiviteleriyle ilgili yaralanmaların da mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Zira yüzme havuzlarında kayarak düşme, suya hatalı dalma veya suya çarpma sonrasında omurga, boyun, kafa, kollar ile bacaklarda ciddi burkulmalar ve kırıklar gelişebiliyor. Bunun içinde;

  • Çocuğunuz suya girmeden önce derinliğini mutlaka kontrol edin.
  • Yüzme becerilerini geliştirmesi için eğitim almasını sağlayın.
  • Su aktiviteleri sırasında güvenlik kurallarına uymasının önemini anlatın. Örneğin; havuz kenarlarında kayıp düşmeyi engellemek için ıslak zeminde koşmamalı. Mümkünse terlik ya da kaymayı engelleyici çorap-patikler giymeli.

OYUN ALANI ve SPOR KAZALARINA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?

Yaz aylarında çocuklar en sık parklarda ve oyun alanlarında zaman geçiriyorlar. Yaz ayları, spor etkinlikleri için ideal bir zaman Ancak güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde oyun alanları oldukça tehlikeli olabiliyor.

  • Çocuğunuzu oyun alanlarında gözetim altında tutun
  • Oyun alanlarındaki oyuncakların amacına uygun kullanılmasını sağlayın. Salıncak, kaydırak gibi çarpışma riski olan yerlerde daha dikkatli olun.
  • Zemini kauçuk veya kum gibi yumuşak yüzeyden oluşan oyun parklarını tercih edin
  • Çocuğunuzun yaşına uygun oyun ekipmanlarını kullanmasını sağlayın.
  • Spora hazırlamak için ısınma ve germe egzersizleri yapmasını teşvik edin.
  • Zeminin yapılacak olan spora uygun olmasına dikkat edin. Örneğin beton zemin futbolda düşme sonrasında yaralanma riskini arttıracaktır.

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -