Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanı Duque ile ortak basın toplantısı düzenledi

Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Ülkelerimiz arasında artan temas ve ziyaretler memnuniyet vericidir. Nisan ayının başında Kolombiya Dışişleri Bakanı ülkemize geldi. Dışişleri Bakanım da Kolombiya’yı ziyaret etti. Az önce imzaladığımız ortak bildiriyle ülkelerimiz arasındaki ilişkileri stratejik ortak seviyesine yükselttik.

Kolombiya ile ilişkilerimizi her alanda gerek ikili, gerek uluslararası platformlarda geliştirme konusunda karşılıklı iradeye sahibiz.

Kolombiya, Latin Amerika’daki en büyük ticari ortağımızdır. Kolombiya ayrıca geçen sene ihracatımızın en çok arttığı ülkelerdenbiri oldu.

Kolombiya ile 2021’de ticaret hacmimiz ikiye katlanarak 2 milyar doları aştı. Hedefimiz ticaret hacmini 5 milyar dolara ulaştırmaktır.

İmzaladığımız ortak bildiriyle Latin Amerika’daki ikinci en büyük ticaret ortağımız Kolombiya ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkardık.

Kolombiya ile uyuşturucu kaçakçılığı, terör ve organize suçlarla mücadelede iş birliğimizi artıracağız.Türk ve Kolombiyalı iş insanları arasındaki karşılıklı temas ve ziyaretlerin artırılmasını destekliyoruz. Kolombiya latin Amerika’daki mevcudiyetimiz bakımından merkezi konumdadır.

Kolombiya ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme konusunda karşılıklı iradeye sahibiz. Tarım ve göç gibi birçok alanda iş birliğimizi geliştirmek için çalışıyoruz. İş insanları arasındaki temasları destekliyoruz.

THY Gogota-İstanbul hattında her gün sefer düzenliyor. Savunma sanayi, sağlık, turizm, tarım ve göç gibi pek çok alanda işbirliğimizi geliştirmek için beraberce çalışıyoruz. Düzensiz göçten en fazla etkilenen iki ülke olarak iş birliğine önem veriyoruz.

Bu küresel sorunun çözümü yönünde birlikte çaba göstereceğiz. Uyuşturucu kaçakçılığı, terör ve organize suçlar konusunda işbirliğimizi artıracağız. Bugün ayrıca son dönemde meydana gelen bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık.

Kolombiya’da 29 Mayıs’ta ilk turu gerçekleştirecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dost Kolombiya halkı bakımından hayırlı olmasını şimdiden diliyorum.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Duque’nin konuşmaısndan satır başları ise şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hepinize şükranlarımı sunuyorum. Kabinenizin üyelerine, Dışişleri Bakanınıza şükranlarımı sunuyorum. Amacımız ikili ilişkilerimize ivme kazandırmak. Öncelikli olarak ilişkilerimizi geliştireceğiz. Stratejik iş birliği ile bu gelişmeyi sağlayacağız.

Kolombiya bizim için önemli bir noktaya gelmiştir. İkili ticaret hacmimizi çıkarmaya hemen başlayacağız. Yatırımlarımız oldukça önemli. Bunu en yüksek seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz. Bizim için kazan kazan anlaşmaları olmalı. Bu ölçütler içerisinde gruplarımız toplantılar düzenledi. Yatırımcılarımız Türk şirketleriyle toplantılar düzenledi. Gelmek isteyen yatırımcılara kapımız açık.

Bizim ikili ticaret hacmimizi 2’ye 3’e çıkarmamız lazım. Bizim için kazan kazan anlaşmaları olmalı. Yatırımcılrımız Türk şirketleriyle toplantılar düzenledi.

Buradaki iş birliğimizi ve anlaşmalarımızı vurgulamak istiyorum. İki ülke olarak büyük ölçekte büyük bir kardeşlikle kucakladığımız noktalar var. Bunlar göç konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan kollarını açıp bu kardeşlerini ağırlıyor.

Kolombiya en fazla göç ağırlayan ülkelerden bir tanesi diyebiliriz.

Bugünkü yaptığımız anlaşmalar ile birlikte sağlık bakanlıklarımız fikirlerini paylaşabilecek. Bağışıklık mekanizmalarını güçlendirmeye çalışacaklar. Biz terörizmle uğraşmaktayız. Bu konuda çok net politikalarınız var. bizde Kolombiyada aynı şekilde aynı kararlıkla yürüyoruz.

Bu yapıları dağıtmaya devam ediyoruz. Ve sizinle buradaki güvenlik konusundaki iş birliğimiz çok önemli.”

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -