Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Somut adım atılmazsa süreç ilerlemez”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Türkiye’nin gündeme getirdiği güvenlik kaygılarını etraflıca ele alma imkanımız oldu. Özellikle NATO güvenlik ittifakıdır. Merkezinde, temelinde güvenliğin olduğu bir ittifaktır. Bu ittifakın temel konusu üyelerinin güvenlik kaygılarının eşit ve adil paylaşımıdır. Üye olacak ülkelerin mevcut üye ülkelerin kaygılarını, endişelerini ortadan kaldıracak, adımları atacak olduğunu ivedilikle ifade ettik.

Bu ittifakın en temel konusu üyelerinin güveliğini eşit bir şekilde karşılanmasıdır. İsveç ve Finlandiya’nın Ukrayna savaşı sonrası üye olmaları da önemli bir kırılma noktasıdır. Yaklaşık 70 yıldır Türkiye bu ittifakın içerisindedir. İttifakın bugüne gelmesinde çok önemli katkılar sağlamıştır.

NATO’ya üye olacak ülkeler güvenlik kaygılarını gidermeli.

PKK’nın Avrupa’ya veya Suriye’ye gittiğinde farklı isimlerle kendilerini tanımlamasının bizim için hiçbir farkı yoktur. PKK ile YGP arasında hiçbir ayrım olmadığını ifade ettik.

Yakın döneme kadar ABD’nin kendi yazılı raporlarında PYD ve YPG’nin PKK’nın Suriye kolu olduğu açıkça ifade edildi. Aynı şekilde FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu, 251 insanımızın şehadetine sebep olduğunun altını çizdik.

Bu iki ülkeden geçtiğimiz 10 yıl içinde istediğimiz iade talebini de gündeme getirdik. İsveç’ten 28, Finlandiya’dan 17 iade talebimiz oldu maalesef hiçbir cevap almadık. Bizi ikna edici hiçbir hukuki, adli gerekçelerin olmadığını gördük. Bu konuları da muhataplarımızla etraflı bir şekilde paylaştık. Ayrıca savunma sanayiyle ilgili yaptırımların kaldırılması beklentimizi ifade ettik.

Beklentimiz terör örgütlerine karşı samut adımlar atılması. Türkiye’nin güvelik kaygılarının giderilmediği sürece sürecin tamamlanmayacağını çok net bir şekilde ifade ettik. Türkiye için terör örgütlerinin uzakta kalabileceğimiz, örteleyebileceğimiz bir terör örgütü olmadığını, aksine Türkiye’deki insanlarımızı etkilediğini ifade ettik.

Somut adım atılmazsa süreç ilerlemez. Terör örgütlerine mensup kişilerinde iadesini istedik. Görüşmeler devam edecek ama tarih belirlenmedi. NATO zirvesine kadar süreci yetiştirme kaygımız yok.

NATO’ya aday ülkeler terör örgütleri konusunda paradigma değişikliğine gitmeli. Yaptırımların  kaldırılması konusunda olumlu tavır gördük.”
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -