Davutoğlu: “Türkiye için gıda güvenliği sorunu kapıda”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, ekonomi kurmaylarıyla birlikte Konya’da “Sürdürülebilir Tarım Üretimi Fiyat Politikası: Çiftçiye mi?, Faizciye mi?” Konulu Toplantıda Konuştu.

Tarımsal ürünlerde açıklanan alım fiyatlarının üretim sürekliliği ve üretim maliyetleri yönünden değerlendirildiği toplantıda, çarpıcı istatistik ve bilgiler paylaşıldı.

Türkiye’nin para biriminin fiili olarak savaş yaşayan Rusya ve Ukrayna’nın para birimlerinden bile çok değer kaybettiğini hatırlatan Davutoğlu, “Rus petrolüne ambargo gündemde, petrol fiyatları daha da artacak. Peki hazır mı Ankara’daki yöneticiler? Asla değil” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin artan maliyetler karşısında ezildiğine de vurgu yapan Davutoğlu, “Anadolu’nun toprakları bu sene doğru düzgün ekim görmedi, gübre görmedi. Bu çiftçiler bu iktidardan mutlaka hesabını soracaklar” dedi. Davutoğlu’nun konuşması şöyle:

Türkiye için gıda güvenliği sorunu kapıda

“Toplantıda Türkiye’de yıllara göre gayri safi yurtiçi hasıla içerisindeki tarımın payı verileri paylaşılırken, ”2015 yılında 60 milyar dolar olan tarımsal gelirin 2021 yılında 45 milyar dolara düştüğüne dikkat çekildi. Önlem alınmazsa Türkiye çiftçisi giderek üretimden el çekme eğilimine girecektir. Bu durum Türkiye için ekonomik istikrar ve gıda güvenliği sorunu demektir” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, tarımsal istihdamdan hizmet sektörüne geçişlerle birlikte yaşlanan bir çiftçi nüfusu sorununa da dikkat çekilirken, “Çiftçi olmazsa kim ekecek, kim biçecek?” sorusuna da yer verildi.

ÇİFTÇİYE KUR VE ENFLASYON KORUMALI MODEL

Alınması gereken önlemlere dair bir açıklamada da bulunulurken, şu maddeler sıralandı:

Çiftçinin alım gücünün korunması için pancar alım fiyatın posa ve kota katkı payları hariç en az 420 x 2,33  = 980 TL/ton olmalıdır.

Ayrıca ürün değerinin tamamının ödendiği döneme kadar girdi kalemlerindeki maliyet farkları, çiftçi hak ediş payı ilave desteği olarak verilmelidir. Çiftçinin de enflasyon ve kur korumalı garantisi olmalıdır.

Gelecek Partisi iktidarında alım fiyatları çiftçinin üretim maliyetindeki artış farkından yüksek olacaktır. Yıllık maliyet artışının en az % 50 fazlası üretim sürekliliğini koruma ve çiftçinin refah düzeyini geliştirme desteği şeklinde verilecektir. Devlet, kanun gereği (5488 sayılı Tarım Kanunu) vermesi gereken desteği (Milli Gelir’in % 1’i) vermekten kaçınmayacak ve çiftçinin hazineden alacağı ilave destekleme miktarı 8 Milyar USD tutarını bulacaktır.

Gelecek Partisi iktidarında bu miktar eksiksiz, hatta fazlasıyla verilecektir. Kaynak sorunu olduğu kanaatinde değiliz. Gözü ve karnı doymaz müteahhitlere peşkeş çekilen para, üretimi destekleme alanına kaydırılsa, sorun çözülür.”

 

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -