Dünyada en fazla kadın CEO, Çinli şirketler de görev yapıyor

South China Morning Post (SCMP) adlı medya organında yer alan habere göre, Çin anakarasında bulunan şirketlerin kadın yönetim ve icra kurulu başkanları (CEO) ve finans bölümü başkanları (CFO) oranının genel dünya ortalamasının üzerinde.

Dünya şirketlerini kaynak ve varlıklarına göre endeksleyen küresel MSCI listesindeki 2 bin 887 şirketten 636 adedi Çin’de kayıtlı şirket. Ekim 2021 itibarıyla bunların yüzde 6,4’ü kadın CEO yönetiminde. Bu oran, diğer yükselen piyasalardaki yüzde 5,4’lük ve gelişmiş piyasalardaki yüzde 5,2’lik oranlardan daha yüksek. Verilerin hepsi de MSCI tarafından açıklanmış olan Women On Boards Progress Report kaynaklı olup aynı yıla, yani 2021 yılına ait. 

Gelişen piyasalarda yer alan şirketlerin yöneticileri arasındaki kadın oranı gelişmiş piyasalardaki kadın yönetici oranını, adı geçen rapora göre, ilk kez 2017 ila 2021 yılları arasında geçmeye başlamıştı.

MSCI Uygulamalı Çevre, Sosyal ve Yönetişim Araştırmaları Başkanı Miranda Carr, Çinli en üst yöneticiler arasında en yüksek kadın oranlarının bulunduğu sektörlerin sağlık hizmetleri, taşınmaz sektörü ve ihtiyari tüketim kategorisi gibi alanlar olduğunu belirtti.

Küresel Endeks bileşenlerinin yüzde 22 kadarını, Çin anakarasında ve şirketlerinin yüzde 5’inde kadın CEO’lar olan Hindistan’da kayıtlı firmalar oluşturuyor. Bunlar, yükselmekte olan piyasalarda yüksek performanslarıyla göze çarpıyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl, Çinli firmaların yüzde 26,3 kadarının finans bölümünü kadın CFO’lar yönetiyordu, bu oran yüzde 15,8’lik dünya ortalamasının bir hayli üzerinde.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -