Esad’dan İran’a sürpriz ziyaret: “ABD’nin bu bölgede çöküşüne tanıklık ediyoruz”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün İran’a yaptığı sürpriz bir ziyarette İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü.

Esad görüşmede, “İran ve Suriye’nin deneyimleri, bölge ülkeleri arasındaki yakın işbirliğinin ABD hegemonyasını yenebileceğini kanıtladı.” dedi.

Hamaney, Esad ile yaptığı görüşmede Suriye’nin gösterdiği “yüksek morali” takdir ederek, bunun Suriye’nin bu “uluslararası savaş”ta zafer kazanması ve yeniden yapılanma çalışmalarında sonuçlar almasına neden olan önemli faktörlerden biri olduğu ve Suriye’nin uluslararası prestijini artırdığı kanısında olduğunu söyledi.

Hamaney, İran hükümetinin Suriye ile işbirliğini genişletmeye devam edeceğini ve ikili ilişkiyi geliştirmek için her zamankinden daha fazla çaba göstereceğini vurguladı.

Beşar Esad, İran ile Suriye arasındaki stratejik ilişkinin İsrail’in bölgeye hakim olamamasının önemli bir nedeni olduğuna, iki ülke arasındaki bu ilişkinin sürekli derinleşerek sağlamlaşacağına işaret etti.

Esad ile bir araya gelen Reisi ise, tüm ülkelerin Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini ve İran’ın her zaman Suriye halkı ve hükümetinin yanında olacağını söyledi.

Reisi, “Tüm Suriye toprakları yabancı işgalcilerden kurtarılmalı ve İsrail’den gelen tehditler, çeşitli caydırıcılık yolları güçlendirilerek göğüslenmeli.” dedi.

İran hükümetine ve halkına destekleri için teşekkür ettiğini dile getiren Esad, İran’ın bölgede terörle mücadelede oynadığı önemli rolü takdir ederek, Suriye’nin İran’la güvenlik, siyaset, ekonomi ve diğer alanlarda daha geniş işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Esad, “İnsanlar, ABD’nin bu bölgedeki rolünün çöküşüne tanık oluyor. Suriye ve İran, bölge ülkeleriyle yakın işbirliğini yürütme yoluyla ABD hegemonyasının yenilebileceğini kanıtladı.” ifadelerini kullandı.

Bu, 2011’de Suriye’de çatışmaların başlamasından bu yana Esad’ın İran’a yaptığı ikinci ziyaret. Önceki ziyareti Şubat 2019’da gerçekleşmişti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -