“İhracatımız 242.6 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı”

Mimar ve Mühendisler Grubu’nun 5’incisini Gebze Bilişim Vadisi’nde düzenlediği “MMG-Euritech Avrasya Ar-Ge, İnovasyon&Teknoloji Zirve ve Sergisi” üçüncü gün açılış konuşmalarını şereflendiren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “2023’e kadar hedef 10 Türk “Unicorn”. Enflasyonla mücadele için “Türkiye Ekonomi Modeli”ni kararlı bir şekilde uyguluyoruz. İhracatımız 242.6 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı!” dedi.

Mimar ve Mühendisler Grubu’nun düzenlediği “MMG EURITECH Avrasya Ar-Ge İnovasyon&Teknoloji Zirve ve Sergisi”nin üçüncü gün açılış konuşmalarını gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “İhracatımız 2022 Mayıs ayında yıllıklandırılmış olarak 242.6 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı” dedi.

Türkiye’nin 81 ilinde ülkemizin refah ve müreffeh bir ekonomide tüm alanları ile “ortak akıl” sinerjisinde ilerlemesi için yüzbinlerce mimar ve mühendisin Türkiye’nin geleceği için hep birlikte çalıştığı Mimar ve Mühendisler Grubu’nun bu yıl 5’incisini düzenlediği, alanında Avrasya’nın en büyük etkinliği olan “MMG EURITECH Avrasya Ar-Ge İnovasyon&Teknoloji Zirve ve Sergisi”nin 3 Haziran olan son ve üçüncü gününün açılış konuşmalarını değerli teşrifleri ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan gerçekleştirdi.

“FİNANSMANA ERİŞİM İÇİN ALTERNATİF MODELLER
VE ARAÇLAR GELİŞTİRİYORUZ”

Günümüz dünyasında yeni işler kurmaya ve teknoloji odaklı işlere yönelen girişimcilik faaliyetlerinin, ülkelerin rekabet gücü ve kalkınmasına katalizör olan temel unsurların başında geldiğini belirten Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan “Ülkemizde özelikle son 10 yıldır girişimcilik ekosistemi giderek gelişiyor. Genç nüfusumuzun, üniversitelerimizin, teknoparklarımızın da katkısı ile hızla gelişen bu sistemi bizler de kamu olarak yakından gözlemliyor ve sisteme karşı bütüncül bir yaklaşım geliştiriyoruz. Bu sistemin başarılı olabilmesi girişimlerin daha fikir aşamasındayken ihtiyaç duyduğu finansmanı hızla ve düşük maliyetle karşılamasına bağlı. Bu nedenle dünyadaki uygulamalarla uyumlu yeni finansman yöntemleri geliştirmeye çalışıyor, verdiğimiz teşvik ve desteklerle sistemin gelişmesine katkı sağlıyoruz. Meslek yatırımcılık sistemi, üst fonlara kaynak aktarımı ve girişim sermayesi fonlarına doğrudan kaynak aktarımı mekanizmaları ile girişimcilik ekosistemine sağlanan desteklerin uygulama ve izleme görevi Bakanlığımızca yerine getiriliyor. Böylece finansmana erişimde sıkıntı yaşayan çekirdek, başlangıç ve erken aşama şirketlerine yönelik uzun vadeli finansman imkanlarının sağlanması için alternatif modeller ve araçlara öncü katkı veriyoruz” dedi.

“2023’E KADAR HEDEF 10 TÜRK “UNİCORN”  

Sundukları cazip teşviklerin ve gelişen ekosistemin meyvelerini son yıllarda toplamaya başladıklarını kaydeden Gürcan, “2021 yılı Türk girişimcileri için oldukça iyi geçti. Türkiye’de start-up’ların aldığı yatırımlar 2021 yılında bir önceki yıla göre 21 kat artarak 3,2 milyar dolara ulaştı. Şu ana kadar 6 Türk şirketi 1 milyar dolar değerlenmeyi geçerek unicorn, 2 şirketimiz ise 10 milyar dolar değerlenmeyi geçerek “Decacorn” oldu. 2023’e kadar Türk “Unicorn” sayısının 10’a çıkmasını hedeflemekteyiz” diyerek start-up olarak çıkılan yolda yakalanan başarının sırrının Türk şirketlerin, AR-GE, inovasyon yatırımlarını artırmaları, bilişim teknolojilerinin gelişimi, teşvikler, istihdam kapasitesindeki artışlar, mühendislik kabiliyetlerinin dünyanın ilk sıralarında olması, üniversitelerimizin ve gençlerimizin azmi ve başarıları, Teknoparklarımızın ve gelişim alanlarının sayısının hızla artışı ve kamu-özel ile işbirliğinde geliştirilen projelerin dünyada yankılanması neticesinde girişimcilik ekosistemine çok iyi entegre olunduğuna dikkat çekti.

“ENFLASYONLA MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Son dönemde ihracatın güçlü seyretmesinin ekonomik büyümeye önemli katkı sağladığına dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Yılın ilk çeyreğinde iç talebin büyüme iştahına katkısının 3.9, dış talebin büyüme iştahına katkısı ise 3.5 puan olarak gerçekleşti. İhracatımız 2022 yılının mayıs ayında yıllıklandırılmış olarak 242.6 milyar dolara yükselerek cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Mart ayı itibariyle yıllık bazda 1.7 milyon yeni istihdam oluşturduk. İstihdam edilen kişi sayısı salgın öncesi seviyenin üzerine çıkarak yaklaşık 30 milyon kişi seviyesine ulaştı. Türkiye’nin şu anda kapasite kullanım oranı yüzde 80’ler civarında. Salgının ve ayrıca Rusya-Ukrayna Savaşı’nın neden olduğu tedarik zincirindeki bozulmalar, arz-talep uyumsuzlukları, Küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlar yanında döviz kurundaki gelişmeler enflasyonun diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yükselmesine neden oluyor. Enflasyonla mücadeleyi etkin bir şekilde etkin bir şekilde sürdürmekte kararlıyız. Bu amaçla başta temel gıda olmak üzere vatandaşlarımızın refahını korumak için bir dizi ürün ve hizmet’te KDV indirimi yaptık. Dış ticaret tedbirleri ile bunu destekledik. Fiyat-İstikrar Komitesi ve Gıda Komitesi bünyesinde arz şoklarına ve enflasyona karşı alınacak tedbirleri değerlendiriyoruz. Fiyat istikrarını sağlamak üzere tasarladığımız “Türkiye Ekonomi Modeli”ni kararlı bir şekilde uyguluyoruz” dedi.

UZAY TEKNOLOJİSİ, ULAŞIM, ÇEVRE VE GIDA GİBİ
ALANLARDA İCATLARIYLA  GENÇLER İLGİ ODAĞI OLDU

“MMG-EURITECH Avrasya Ar-Ge İnovasyon&Teknoloji Zirve ve Sergisi”, kamu’nun değerli temsilcileri ile birlikte özel iştirakler, Teknopark’lar, teknoloji üreticileri, enerjinin her alanında üretici ve teknoloji geliştirici firmalar, girişimciler, yatırımcılar, icat ve buluşlarıyla dünyaya isimlerini duyuran genç üniversiteli ve başarılı liseliler, akademisyenler, mimar ve mühendislerin katılımlarıyla 1-3 Haziran tarihlerinde Gebze Bilişim Vadisi Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

“MMG-EURITECH Avrasya Ar-Ge İnovasyon&Teknoloji Zirve ve Sergisi”nin üçüncü gününde Yıldız Teknik GSYO’nun ev sahipliğinde düzenlenen “İnovasyonun Finansmanı Zirvesi”nin açılış konuşmalarını T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman ve Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Bülent Şen gerçekleştirdiler.

Moderatörlüğünü değerli gazeteci ve sunucu Hakan Çelik’in gerçekleştirdiği “İnovasyon ve Start-up’ların Finansmanı: Fikirleri Etkiye Dönüştürmek” isimli panelin değerli konuşmacıları arasında Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Ergin Kaya, Polsan Genel Müdürü Mustafa Selçuk, İstanbul Portföy Yönetimi Genel Müdürü Barış Hocaoğlu ve Hedef GSYO Genel Müdürü Haluk Lap yer aldı.

İNOVATİF ÜRÜNLERİMİZ İLE DÜNYA PİYASALARINDA YARIŞIYORUZ”

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Bülent Şen, “Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasına girmesi hedefiyle; yüksek teknolojili üretime önem vermesi ve yerli şirketlerimizin de sermayelerinin daha da güçlenebilmesi için, marka değerine sahip katma değeri yüksek ürün üretebilmeleri ve dünyanın diğer ülkelerine satabilmeleri gerekiyor. Ülkemizde özellikle son on yılda Ar-Ge çalışmalarına hız verildi. Şirketlerimiz, öncekine nazaran geliştirdikleri inovatif ürünleri ile dünya piyasalarında yarışabilecek bir seviyeye geldi. Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör şirketleri ve sivil toplum kuruluşları, Ar-Ge çalışmalarını teşvik ediyor. Bu zirveyi özellikle ülkemizin pek çok üniversitesinden gelen gençler izleyecekler. Ülke olarak Ar-Ge ve inovasyonla ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürün üretebilmemiz için öncelikle bütün bunları gerçekleştirecek iyi eğitim almış, yetenekli, deneyimli insanlara ihtiyaç var. Bütün altyapı ve stratejiler eksiksiz olarak hazır olsa bile başarının merkezindeki en önemli unsur yetişmiş insandır. Yüksek teknolojili ürünler üretebilmemiz için öncelikle çabamızı yetişmiş insan gücüne harcamamız gerekiyor. Bu beyinlerin yetişmesinde üniversitelerimizin ve sanayinin yanında bu gibi platformlardaki etkinlikleri takip etmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.  Mimar ve Mühendisler Grubu olarak, Avrasya’nın alanında en büyük etkinliğine Türkiye’nin en değerli kamu kurumları, şirketleri, girişimcileri ve özellikle “Mimar ve Mühendisler Grubu” olarak ülkemizin her noktasında fedakarca “ortak akıl” çerçevesinde ülkemizin gelişimi için çalışan Mimar ve Mühendisler Grubu üyelerimizle birlikte imza attığımız için mutlu ve müteşekkiriz. Öncelikle bakanlıklarımıza, kurumlarımıza, şirketlerimize, üniversitelerimize, Teknoparklarımıza, katılımcılara çok teşekkür ediyoruz.  “MMG-EURITECH Avrasya Ar-Ge İnovasyon & Teknoloji Zirve ve Sergisi”nde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve nihayetinde bu etkinliğimizin de ülkemize maksimum fayda sağlamasını diliyorum” dedi.

SAĞLIK, ÇEVRE, ENERJİ VE SAVUNMA SANAYİİ’NDE
YERLİ TEKNOLOJİLERİMİZ DÜNYAYA TANITILDI

Ekonominin her alanında büyüme hedefine yönelik tüm alanlarda yetkinliklerin geliştirilmesi amacıyla 81 ilimizde yer alan tüm şubeleri ile birlikte optimum verimlilik ile çalışan Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Bülent Şen, 1-3 Haziran’da Gebze Bilişim Vadisi Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen “MMG-EURITECH AVRASYA AR-GE, İNOVASYON&TEKNOLOJİ ZİRVE ve SERGİSİ’nin özellikle 35’i aşkın ülkenin diplomatik temsilcisi ile Türkiye’nin yerli teknolojilerini, başarılı gençlerimizin azmini, icat ve prototiplerini, ülkemizin start-up’lıktan “unicorn”luğa yükselen şirketlerini tüm dünyaya bir kez daha tanıttığımız için gururluyuz. “MMG-EURITECH AVRASYA AR-GE, İNOVASYON&TEKNOLOJİ ZİRVE ve SERGİSİ’nde bizlere destek vererek her gününde de katılım gösteren sayın bakanlarımıza, bakan yardımcılarımıza, kamunun değerli temsilcilerine ve özel iştiraklerden katılım gösteren şirketlerimizin değerli yetkililerine, ülkemizin AR-GE, Teknoloji ve İnovasyon alanındaki tüm değerli paydaşlarına, Genç Mimar ve Mühendisler Grubu olarak Türkiye’nin 81 ilinden katılım gösteren şube temsilcileri ve mimar-mühendis olan tüm üyelere, özellikle üniversiteli ve liseli genç üyelere ve tüm katılımcılara teşekkürlerini ifade etti.

MMG-EURITECH AVRASYA AR-GE, İNOVASYON&TEKNOLOJİ ZİRVE ve
SERGİSİ ANA SPONSORU: 

ALTIN SPONSOR: ASELSAN 

ALTIN SPONSOR: BAŞOĞLU KABLO VE PROFİL SANAYİ VE TİCARET AŞ.

ALTIN SPONSOR: HAVELSAN

ALTIN SPONSOR: ROKETSAN

ALTIN SPONSOR: ZİRAAT KATILIM

GÜMÜŞ SPONSORLAR: ARI SAVUNMA VE HAVACILIK, ELTEMTEK, EPİAŞ, TÜRK KIZILAY YATIRIM, TPIC (TÜRKİYE PETROLLERİ INTERNATIONAL ANOMİM ŞİRKETİ), FERNAS

BRONZ SPONSORLAR: ASOS PROCESS ENGINEERING, BOTAŞ INTERNATIONAL, NETCOM, TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ AŞ., TRBOR, PİMTAŞ PLASTİK, FLORA, WPY

İnovasyon ve Finansman Zirvesi Ana Sponsoru: Yıldız TeknoGSYO

FutureHelath Geleceğin Sağlık Teknolojileri Zirvesi Ana Sponsoru: Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı 

Future Energy Ana Sponsoru: Kalyon PV

 

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -