İlgezdi: “Gerçek ölüm sayısı yaklaşık 185 bin”

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi hazırladığı “21 ilde bulaşıcı hastalık ölümleri raporu” ile ölüm verileri arasındaki büyük çelişki olduğunu açıkladı. İlgezdi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bakanlığa göre 60 ilde 23 ayda sadece 734 kişi covid’ten ölmüş!”

“Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi pandemi nedeniyle Sağlık Bakanlığının açıkladığı ölüm verilerindeki tutarsızlıkları bir kez daha ortaya çıkartarak, “Mart 2020- 31 Ocak 2022 tarihleri arasında CHP’li 21 Büyükşehir ve il belediyemizde bulaşıcı hastalık sebebiyle vefat eden yurttaşlarımızın toplam sayısı 86 bin 607 kişi. Bakanlığın aynı tarihler için açıkladığı tüm Türkiye Covid 19 ölüm sayısı 87 bin 341 kişi. 60 ilde 23 ayda sadece 734 kişi mi öldü? Bu bilgi saklandığının kanıtı” dedi.

“Gerçek ölüm sayısı yaklaşık 185 bin”

CHP’li Akkuş İlgezdi, Türkiye’nin geri kalan 60 ilindeki COVID-19 ölüm eğiliminin bu raporda yer alan CHP’li 21 ilin ölüm hızıyla eşdeğer olabileceği varsayılan bir projeksiyon yapıldığında durumun vehametinin ortaya çıktığını vurgulayarak, “31 Ocak 2022 tarihi itibarıyla Türkiye’de COVID-19 ölümlerinin Sağlık Bakanlığı’nın bildiriminden yaklaşık 2,1 kat daha fazla olarak en az 184 bin 636 kişi olabileceği hesaplanıyor. Aradaki fark gizlenen covid ölümleri olduğu açık” diye konuştu.

“6 il İstanbul’dan kötü durumda”

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Yaptığımız çalışmaya göre Artvin, Bolu, Kırşehir, Edirne, Tekirdağ ve Hatay’da bulaşıcı hastalık ölüm hızı İstanbul’dan daha yüksek. Sağlık Bakanı daha Türkiye’nin Wuhan’ının neresi olduğunu bilmiyor. İstanbul’da bulaşıcı hastalık ölüm hızı milyonda 2 bin 417 iken, Artvin’de 4 bin 778, Bolu’da 3 bin 919, Kırşehir’de 3 bin 888, Edirne’de 3 bin 551, Tekirdağ’da 2 bin 668 ve Hatay’da 2 bin 459’dur” dedi.

“Şile, Fatih ve Çatalca ölüm hızında en önde”

Akkuş İlgezdi,  Mart 2020- Aralık 2021 arasındaki verilerin incelendiğinde en yüksek ölüm hızı ile ölüm oranlarının farklı ilçelerde olduğunu ortaya koyarak, “İstanbul’da en yüksek bulaşıcı hastalık ölüm hızı Şile, Fatih ve Çatalca’dayken, en yüksek ölüm oranları ise Sancaktepe, Sultanbeyli ve Başakşehir’de gerçekleşmiştir” diye konuştu.  

“Ölüm sıralamasındaki yerimiz 19 değil 7”

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’nin 8 Şubat 2022 tarihi itibarıyla dünyada WORLDOMETER’a göre doğrulanmış COVID-19 ölüm sayısında 19. sırada olduğunu belirterek, “Bakanlığın eksik açıklandığı sayılar yüzünden 2,1 kat az açıklanan ölümlerle 19. Sıradayız. Ama gerçek rakamları baz alırsak ülkemizin ölüm sayılarına göre pandeminin en çok etkilediği dünyadaki 7. ülke olduğu anlaşılacaktır” dedi.  

“Bakanlık gerçekleri açıklamıyor”

Raporun sonuç bölümünde çarpıcı ifadeler kullanan Gamze Akkuş İlgezdi, “Ülkemizde pandemide neredeyse iki yıl geride kalırken, Sağlık Bakanlığı halen COVID-19 olgularının ve ölümlerinin il, yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalık, meslek ve sosyal sınıflara göre dağılımını açıklayamadı. Bütçe görüşmeleri sırasında bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca COVID-19 hastalığı geçirenlerde hastalığın bıraktığı hasarlardan dolayı gelecek üç yıl boyunca mevcut ölümlerin üç-dört katı kadar kayıp beklendiğini açıklamak zorunda kaldı. Henüz 2020 ve 2021 yılı ölüm sayıları ve ölüm nedenleri TÜİK tarafından açıklanmadığı için ölümlere ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapılamıyor. Öbür taraftan Sağlık Bakanlığı da henüz 2020 yılı sağlık istatistikleri yıllığını yayınlayamadı.

COVID-19 pandemisi ülkemizde iyi yönetilememektedir ve açıkça görüldüğü gibi COVID-19 pandemisinin ülkemizdeki yükü Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerden çok daha ağırdır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -