İlişki ve Evlilik Terapisi

İlişki ve evlilik terapisi eşlerin birbirleriyle kurdukları yakın ilişkileri desteklemeyi hedefleyen bir eğitimi sürecidir. Sosyal yaşam, iş ve özel hayatta yaşanan bazı sorunlar eş veya partnerlerin aralarındaki ilişkiye de sirayet edebilmekte ve kurdukları ilişkiye zarar verebilmektedir. Zaman içerisinde duygusal kopmalar, ilişki sorunları, cinsel problemler, çocuklara ait sorunlar, depresyon, kaygı bozukluğu ve anksiyete gibi sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu tip durumlarda eşler, aile ve evlilik konularında uzmanlaşmış psikiyatri kliniklerinden profesyonel destek talep etmelidir.

Psikiyatri kliniklerinde bireysel terapi, evlilik terapisi, çift terapisi şeklindeki yaklaşımlar birçok farklı sorunun çözümüne katkı sağlamaktadır.

  • Aile üyelerinin herhangi birinde bulunan alkol sorunu
  • Çocuk veya ergen yaştaki çocukların davranış bozuklukları,
  • Aile içi şiddet veya istismar vakaları,
  • Duygusal istismar,
  • Evlilik veya partnerler arasındaki ilişkiyi kurtarma,
  • Vajinismus sorunları
  • Boşanma veya ayrılık kararlarının değerlendirilmesi,
  • Psikolojik sorunlar da evlilik ve çift terapisi gerektirebilen problemler arasında yer almaktadır.

İlişki ve Evlilik Terapisinin Amacı Nedir?

İlişki ve evlilik terapisi, çiftlere kendini ve eşini anlamayı öğretmek amacını taşır. Bu sebeple bu tür terapi seanslarında ana fikir eşlerin iletişim kurabilmesini sağlamaktır. Terapi sürecinde eşlerin birbiriyle tartışabilmeleri ve birbirlerinin fikirlerini dinleyerek sorunlarına çözüm bulabilmeleri temelinde eğitim verilir. Bir ekip çalışması şeklinde sürdürülen terapiler uzman psikiyatrist veya konusunda uzman psikolog hekimler vasıtasıyla yapılmaktadır. Terapi sonunda elde edilecek sonuç seçilen klinik ve terapiyi yürüten psikiyatriste bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Bu sebeple eşlerin sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için zorunlu olan bu tip terapiler öncesinde kısa bir araştırma yapılması beklentilerin karşılanması adına oldukça önemlidir.

Evli veya birlikte yaşamayı sürdüren çiftlerin birbirinden beklentileri, istekleri geçmiş dönemlere göre farklılıklar göstermektedir. Her alanda beklentilerin yükselmiş olması sebebiyle de yaşanan sorunlar, profesyonel desteği zorunlu hale getirmiştir. Geçmişte aile büyükleri, din adamları veya çevredeki otoriter figürlerden alınan destek, günümüz modern çağında ihtiyaçları karşılamaktan geri kalmış bulunmaktadır. Bu sebeple aile veya eşler arasındaki uyumsuzlukların çözümü için bireyler daha sıklıkla profesyonel destek talebinde bulunmaktadır.

İlişki ve Evlilik Terapisine Hangi Dönemlerde Gerek Duyulur?

İlişki ve evlilik terapisi kadın veya erkek bireylerin yaşamlarının hemen her dönemlerinde yaşayabilecekleri sorunların çözümüne destek sağlamaktadır. Çiftlerin evliliğe hazırlık öncesi dönemdeki kaygıları, evliliğin ilk yıllarında yaşanması muhtemel olan uyum sorunları, çocuk sahibi olduktan sonra ortaya çıkan problemler, ergen çocuk sahibi olmanın getirdiği sorunlar, orta yaş döneminde yaşanan değişimler ve yaşlılık süresince yaşanması muhtemel sorunlar ilişki ve evlilik terapileri sayesinde çok daha rahat çözülebilmektedir. Modern ülkelerde her geçen gün yaygınlaşan bu tür terapi talepleri, ülkemizde de her geçen gün artmaya devam etmektedir.

İnsan yaşamının her bir evresi, kendine has sorunlarla yaşanır. Evlilik terapisine bireyler çoğu zaman karşılıklı yaşanan anlaşmazlıklar, ilişkilerinde yaşanan bozulmalar, tartışma ve kavgalar sebebiyle başvurmaktadır. Bazı hallerde eş veya aile bireylerinden birinde yaşanan ruhsal değişimler bu tür terapi taleplerinin konusu olabilmektedir. Dışardan bakıldığında birçok sorun bireysel gibi görünse de, çoğu zaman altında evlilik veya eş sorunu olduğu ortaya çıkar. Bu tür durumlarda erken evrelerde alınacak profesyonel destek sayesinde bireyler ilişkilerini daha sağlıklı bir temel üzerine oturtabilir, yaşamlarını daha dingin ve huzurlu bir şekilde sürdürebilmektedir.

Madalyon Psikiyatri Kliniği mesleklerinde önemli görevlere imza atmış psikiyatrist kadrosuyla Aile, çocuk ve eş sorunları ile ilgili sorunların çözümüne yönelik hizmet vermektedir. Ankara psikiyatri kliniği taleplerinizde bize başvurabilir veya https://madalyonklinik.com/bolumlerimiz/yetiskin-bolumu/iliski-ve-evlilik-terapisi linkini tıklayarak ilişki ve evlilik terapisi ile ilgili geniş bilgiye erişebilirsiniz.

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -