Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Küresel piyasalar karışık seyir izlerken petrol fiyatlarında geri çekilme takip edildi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda karışık bir seyir hakim oldu. Asya piyasalarında endeksler dün sabah karışık kapanırken, ABD’de endeksler seans sonuna doğru teknoloji ve büyük ölçekli hisse senetlerine gelen alımlarların desteğiyle güçlü bir yükselişle günü sonlandırdı. ABD’de Nasdaq %1,3 artış ile en fazla yükselen ana endeks oldu. S&P 500 endeksi ise seans içinde %0,6 düşüşü sonrasında hızlı toparlanarak günü %0,7 artıda 4.575 puandan kapattı. Enerji sektörü ise, Çin’de artan Covid vakaları kaynaklı petrole talebin azalabileceği kaygılarıyla %2,6 değer kaybetti. Dow Jones ise günü %0,27 artışla tamamladı. Avrupa tarafında para piyasalarında, Avrupa Merkez Bankası’ndan sert yükselen enflasyon karşısında önümüzdeki bir yıl içinde 4 kez 25 baz puanlık faiz artışı fiyatlanırken, hisse endekslerinde dün primli seyir gördük. Euro Stoxx 50 %0,5 ve CAC40 %0,54 alıcılı kapandı. Alman DAX endeksi de %0,78, primle günü 14417 puan seviyesinde sonlandırdı. Haftanın ilk işlem gününde ABD’de ise Şubat ayı toptan satış stok verisi beklenti %1,0’lik beklentiye karşılık %2,1 artış olarak açıklandı. Önceki veri de %0,8’den %1,1 artışa revize edildi. Dallas FED imalat endeksi Mart ayı verisi olan 11,0’lik beklentinin altında 8,7 olarak gerçekleşti. Veri önceki ay 14,0 seviyesindeydi. ABD’de Ocak ayında rekor seviyeye yükselen mal ticareti açığı Şubat’ta geriledi ancak yine de yüksek kalmaya devam etti. Mal ticareti açığı geçen ayki 107,6 milyar dolardan 106,6 milyar dolara geriledi. Bu, ikinci en yüksek seviye olarak kayda geçti. Dolar Endeksi 2 yıl aradan sonra tekrar 100 seviyesini test etmeye hazırlanırken, dün gün içinde en yüksek 99,4 seviyesini test etti. Sonraki saatlerde gerileyen DXY günü 99,1 seviyesinden tamamladı. Dolar endeksi bu sabah 99,0 seviyesinin hafif üzerinde. EURUSD paritesi ise bu sabah 1,098 seviyesinde. ABD 10 yıllık tahvilin faizi dün %2,51 ile Mayıs 2019’dan beri en yüksek seviyeye çıksa da seans sonunda geriledi ve hafif alıcılı şekilde %2,45 seviyelerinden fiyatlandı. Avrupa’da ise ABD’ye paralel bir şekilde getirilerde negatif görüntü öne çıktı. Almanya 10 yıllık tahvil faizi bu sabah %0,585 seviyesinde. Çin’de salgının artmasıyla talebin baskılanacağına ilişkin beklentiler dolayısıyla petrol fiyatlarında görülen düşüş haftanın ikinci işlem gününde de devam ediyor. Brent petrol bu sabah 110 USD/varil seviyesinde. Petrolde küresel piyasalar, Perşembe günü yapılacak OPEC+ toplantısını takip ediyor. OPEC+, Ukrayna krizi nedeniyle fiyatlardaki artışa ve tüketicilerin daha fazla arz talebine rağmen, Mayıs ayında petrol üretiminde ılımlı artışa gitme planlarına sadık kalacak görünüyor. Bitcoin dün 48.150 USD seviyesini test ederken Ocak başından bu yana görülen 35-45 bin bandı da aşılmıştı. Bitcoin bu sabah 47.600 USD seviyesinde. VIX endeksi ise 20,0 seviyesinin altına geriledi; bu sabah 19,6 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir var. Çin Şangay’da artan kısıtlamalarla negatif seyir, Hong Kong ve Japonya’da pozitif seyir hakim. ABD vadelilerinde ise yatay bir görünüm var. Bugün ABD’de Conference Board tüketici güven endeksi ve JOLTS açık iş sayısı verileri açıklanacak. Bugün ayrıca İstanbul’da gerçekleşecek Rusya-Ukrayna müzakereleri jeopolitik açıdan takip edilecek. Tarafların İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya gelmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Çarşamba günü Almanya’da Mart ayı öncü enflasyon verisi açıklanacak. Bir önceki ay tüketici fiyatları aylık %0,9, yıllık %5,1 artış göstermişti. Çarşamba günü ayrıca, ABD’de Cuma günü açıklanacak işgücü göstergelerine öncü olarak kabul edilen ADP özel sektör istihdamı gelecek. ADP, Şubat ayında özel sektör istihdamının 475 bin arttığını açıklamıştı. Perşembe günü Japonya’dan Şubat ayına ilişkin öncü sanayi üretimi rakamları ile birlikte Çin resmi imalat sektörü PMI Mart ayı verileri yayımlanacak. ABD’de günün en önemli verisi; Şubat ayı için kişisel gelirler, harcamalar ve özellikle piyasaların enflasyonu izlemek için takip ettiği çekirdek PCE rakamları açıklanacak. Kişisel gelirler bir önceki ay değişiklik göstermezken, tüketim %2,1 artmıştı. Çekirdek PCE ise aylık %0,5, yıllık %5,2 artış göstermişti. PCE enflasyonunda beklenti manşet verinin yıllık bazda %6,1’den %6,4’e; çekirdek PCE enflasyonunun ise yıllık bazda %5,2’den %5,5’e yükselmesi yönünde oluşuyor. Cuma günü ise sabah saatlerinde Çin Caixin İmalat PMI verisinin ardından Euro Bölgesi için Mart ayına ilişkin öncü tüketici fiyatları açıklanacak. Euro Bölgesi Mart ayı TÜFE verisinin yıllık bazda %5,8’den %6,4’e yükselmesi bekleniyor. Cuma günü ayrıca birçok ülkede imalat PMI verileri takip edilecek. Cuma günü ayrıca haftanın en önemli verisi olan ABD Mart ayı işgücü rakamları açıklanacak. Bir önceki ay tarım dışı istihdamda 423 bin artış beklenirken 678 bin artış sağlanmış, işsizlik oranı %4,0’ten %3,8’e kadar gerilemişti. Saatlik kazançlar aylık bazda değişmezken, yıllık %5,1 artış göstermişti. Mart ayı için beklenti tarımdışı istihdamın 490 bin artış göstermesi ve işsizlik oranının %3,7’ye gerilemesi yönünde.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -