Çin’in dünyaya verdiği hediye yalnızca artemisinin değil

2022 yılı, artemisinin adlı sıtma ilacının icadının 50. yıldönümü. 50 yıl önce  başta Tu Youyou olmak üzere Çinli bilim insanları artemisinin ilacını bularak, Çin’in sıtma hastalığını yok etmesine yardımcı oldu. Ayrıca Çin böylesine yararlı bir ilacı dünyayla paylaştı.

Uzmanların verdikleri bilgiye göre, artemisinin, sıtmanın tedavisinde hem etkili, hem de az yan etkiye sahip bir ilaç olmanın yanı sıra fiyatı uygun ve kullanımı kolay. Bu nedenle artemisinin uluslararası toplumun genel takdirini topladı. Asya’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Amerika’ya sayısız hayat bu ilaç sayesinden kurtarıldı. 2000 yılından bu yana artemisinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sıtmayla mücadele için başlıca bir ilaç olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan istatistiklere göre, artemisinin milyonlarca hayatı kurtarırken, her yıl milyarca sıtma hastalığından muzdarip hastayı iyileştirdi.

2021 yılı sonu itibarıyla, Çin, gelişmekte olan ülkelerdeki on binlerce personele eğitim verdi, 30 ülkede sıtmayı önleme merkezlerinin kurulmasına yardımcı oldu ve gelişmekte olan 72 ülkeye 28 bin sağlık personeli gönderdi. Artemisinin, Çin’in dünyaya sağladığı değerli bir hediye olarak, Çin’in gelişmekte olan ülkelerle zorlukları beraber göğüslerken ve insanlığın sağlık ortaklığının oluşumunu hızlandırırken gösterdiği sorumluluğu yansıttı.

Artemisinin dışında, birçok Afrikalı halen şunu hatırlıyor ki; Ebola salgını Afrika ülkelerini etkisi altına alırken, birçok ülke salgın bölgelerinden çekildi. Çin ise, ilk anda Afrika’ya sağlık ekibi ve elzem malzemeleri gönderdi ve Afrika ülkeleriyle beraber son ana kadar salgınla mücadele etti.

COVID-19 pandemisinin karşısında Çin, tüm dünyaya bir kez daha yardım elini uzatarak, en büyük çaplı bir insani yardım hareketini başlattı. Şu ana kadar Çin, 153 ülke ve 15 uluslararası örgüte yüz milyarlarca adet salgınla mücadele malzemesi, 120’den fazla ülke ve uluslararası örgüte 2 milyar 200 milyon doz aşı sağladı. Bu, insanlığın salgınla mücadelede zafer kazanmasında çok etkili oldu.

Artemisinin olsun, aşılar olsun Çin’in tüm dünyayla birlikte zorluklarla omuz omuza mücadele etmesinin hikayeleri tarihe kaydedildi. Çünkü Çin, bütün ülkelerin kader ortaklığının büyük gemisinde bulunduğunu iyi biliyor.

Kaynak Wang Juemian, CRI Haber Merkezi
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -