Merkez bankalarının kararları

Merkez bankalarının kararları ve yönlendirmeleri risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde etkisini sürdürürken, yıl genelinde merkez bankalarının atacakları adımlar, küresel çapta enflasyonun seyri ve genel ekonomik görürünüm fiyatlamalar ve risk iştahı üzerinde ana belirleyiciler olacaktır. Öte yandan Rusya – Ukrayna arasındaki savaş devam ederken hafta içerisinde Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna tarafının Rusya ile İstanbul’da yaptığı müzakereler sonucunda varılan anlaşmaları reddettiğine ve savaşın devam edeceğine dair açıklamaları öne çıktı. Ayrıca Çin’de artan vaka sayıları ve kapanmaların küresel tedarik zinciri üzerindeki etkileri de takip edilecektir. ABD’de geçen hafta itibariyle bilanço açıklama dönemi başlarken, yurt içinde nisan sonuna doğru başlayacak finansal sonuç açıklama dönemi öncesinde bilanço beklentilerine dair fiyatlamalar görülebilir. 

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasaların gündeminde mevcut konular hala yerini koruyor. Yeni haftaya başlarken de bu konuların takip edilmesi bekleniyor. İlk olarak, şubat ayından bu yana yakından izlenen, Rusya-Ukrayna meselesi devam ediyor. Kısa zamanda ateşkes beklentisi iyice azaldı. Rusya kendisine yapılan yaptırımlara misilleme olarak en son İngiltere’ye yaptırım uyguladığını duyurdu. AB ve ABD’den de yeni yaptırımlar açıklama ihtimali hala var. Bu savaş bitmediği sürece yaptırımlar devam edebilir. Bu hafta içinde bu konuyla ilgili gelişmeler ve yapılacak ikili görüşmeler takip edilecektir. İkinci olarak, merkez bankalarının politikaları olarak görülüyor. Yükselen enflasyon karşısında İngiltere ve Amerika Merkez Bankaları politikalarında sıkılaşmaya başladı. Avrupa Merkez Bankası’da kısa zamanda varlık alım programının bitirileceğinin sinyalini verdi. Fed’in mayıs ayı toplantısına doğru zaman daralırken, piyasalar kendisini 50 baz puanlık faiz artışına hazırlamış durumda. Bu dönemde merkez bankası başkanlarının açıklamaları, piyasaların seyrini etkiliyor. Bu hafta IMF’nin düzenleyeceği bir panelde Amerika, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının başkanlarının konuşmalar yapması bekleniyor. Özellikle, en son açıklanan mart ayı ABD TÜFE verisinin son 41 yılın zirvesinde gelmesi sebebiyle piyasalar Fed’in mayıs ayı toplantısından sonra daha da hızlı faiz artırabileceğini konuşmaya başladı. Fed’in 3-4 Mayıs tarihlerinde toplantısı olacak. O toplantı öncesi Fed Başkanının bu hafta son konuşması olabilir. Piyasaya vereceği mesajlar, önemli olacaktır. Son olarak, dünyada yükselen enflasyon tedirgin etmeye devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki oynaklığın sürmesi sebebiyle enflasyonda kısa vadede bir düşüş beklentisi pek görülmüyor. Bu da merkez bankalarının nasıl bir yol izleyeceğine yönelik belirsizlikler yaratıyor. Bu hafta içinde Euro Bölgesi ve Japonya’dan TÜFE verileri bulunuyor. Açıklanacak veriler, yine beklentiler üzerinde etkili olabilir. İç piyasaya bakıldığında, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 19-22 Nisan tarihlerinde ABD’de düzenlenecek olan “G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı” ile uluslararası kuruluşların Bahar Toplantıları’na katılması bekleniyor. Bakan Nebati’nin bu toplantıda mevkidaşları ve uluslararası kuruluşların başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacağı belirtiliyor. Bakan Nebati’den gelecek açıklamalar bu hafta takip edilebilir. 

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -