Peng Liyuan’dan Türberkülozla mücadele çağrısı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in eşi Peng Liyuan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından düzenlenen 2022 Dünya Türberküloz Günü Video Konferansı’nda bir konuşma yaptı.

DSÖ Tüberküloz ve AIDS Hastalığı’yla Mücadele Büyükelçisi olan Peng Liyuan hitabında son yıllardır DSÖ ve uluslararası toplumun ortak çabalarıyla küresel tüberkülozla mücadele çalışmalarında belli başarıların elde edildiğini hatırlattı. Çin hükümetinin verem hastalığını önleme ve tedavi etme çalışmalarına büyük önem verdiğine işaret eden Peng, bu çalışmanın “Sağlıklı Çin” stratejisine dahil edilerek, özel bütçeyle hastalara ücretsiz muayene, tedavi ve ilaç sağlandığını dile getirdi. Peng, Çin’de verem hastalarının iyileşme oranının yüzde 90’nın üzerindeki bir seviyede korunduğuna dikkat çekti. Peng, COVID-19 salgınının ortaya çıkmasından bu yana merkezi hükümet ve toplumun farklı çevrelerinin ortak hareketleriyle verem hastalarına özel ilgi gösterilerek, tedavi sürecinin salgına rağmen kesintiye uğramaması için garanti verdiğini belirtti.

Peng sözlerine şöyle devam etti: “Tüberkülozla mücadele çalışmasına 10 yıl önce katılmaya başladım. Bu süreçte sağlık kurumları, okullar ve semtleri ziyaret ettiğimde binlerce sağlık personeli ve gönüllünün sevgi ve somut eylemleriyle toplum sağlığını korumak için çaba harcadıklarını bizzat gözlerimle gördüm. Yaşı 90’ın üstünde olan Profesör Ma Yu’yu unutamam. Profesör Ma, türberküloza ilişkin tedavi, bilimsel araştırma ve eğitim çalışmalarına 60 yılını verdi. Profesör Ma, kendi profesyonel tekniği ve büyük sevgisiyle sayısız hastayı yeniden sağlığına kavuşturdu. Çin’de 1 milyondan fazla gönüllü var. Gönüllüler, halka türberküloz hakkındaki bilgileri aktararak, hastalara yardım ediyor ve onlara destek veriyor.”

Türberkülozla mücadele çalışmasında başarıların kazanılmasına rağmen bu hastalığın yine de kamu sağlığını tehdit eden küresel sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Peng, özellikle salgının gölgesi altında verem hastalığıyla mücadele görevinin daha zor sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Peng, yeni koşullara karşı güven, sevgi ve kararlılık iradesinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Peng, “Bunun için elimden geleni yapacağım. Dünya ülkelerinden türberkülozla mücadeledeki deneyimlerini paylaşarak işbirliği yapmalarını bekliyorum. El ele vererek BM Sürdürülebilir Kalkınması için 2030 Gündemi’ndeki sağlık hedeflerini öngörülen tarihte gerçekleştirelim ve insanoğlunun sağlık ortaklığını birlikte inşa edelim.” diye konuştu.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -