Piyasalarda yaşanan sert satışla

Bugün Ne Bekliyoruz?

 Ukrayna krizine ilişkin son gelişmelerin etkisiyle küresel piyasalarda yaşanan sert satışların ardından bu sabah Asya’da alış ağırlıklı bir seans görmekteyiz. Haftanın son işlem gününde Japonya, Güney Kore ve Çin ana kara hisse endekslerinde pozitif, Hong Kong’da ise negatif bir fiyatlama hâkim. Riskten kaçış ile birlikte emtia talebi devam etmektedir. Brent petrol vadelileri 100USD seviyesinin üzerinde, risk algısındaki sınırlı toparlanmaya karşın ons altın 1.900USD’nin üzerinde fiyatlanmaktadır. Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından dün, ABD ve İngiltere, Rusya’yı küresel ekonomiden izole etmeyi hedefleyen yeni yaptırımlar açıkladı. Buna göre Rus bankalarının ABD’deki varlıkları dondurulacak; Rusya’nın ABD Doları, euro, sterlin ve yen cinsinden ticaret yapma yeteneği kısıtlanacak. Ayrıca Pentagon’un açıklamasına göre Almanya’ya yedi bin ek ABD askeri konuşlandırılacak. Ukrayna’dan gelecek haber akışına göre küresel piyasalardaki çalkantı devam edecektir. Borsa İstanbul’da sert satışların ardından küresel belirsizliğe paralel olarak yüksek volatilite sürebilir. Bugün veri takviminde ABD’de PCE enflasyon öne çıkıyor. Fed’in geçen hafta çarşamba günü yayınlanan ocak ayı FOMC toplantı tutanakları, ABD’li politika yapıcıların mart ayında faiz artırımlarına hazır olduğunu işaret ederken parasal sıkılaştırma döngüsüyle ilgili ek bir ipucu yer almamış, bununla birlikte enflasyon endişesine vurgu yapılmıştı. Göstergeler Fed’in ocak toplantısından beri enflasyonist baskının arttığı yönünde sinyaller veriyor. Aylık bazda güçlü artışlar devam ederken henüz çekirdek göstergelerde de bir yavaşlama mevcut değil. Son verilere göre yıllık TÜFE artışı Ocak’ta %7,5 ile, yıllık PCE artışı Aralık’ta %5,8 ile kırk yılın zirvesinde bulunuyor. Çekirdek PCE Aralık’ta yıllık %4,9 ile çok güçlü bir artış kaydetmişti. Ocak PCE verileri piyasanın Fed beklentileri açısından önemli olabilir. Zira Fed’in yakından izlediği enflasyon göstergesinde belirgin bir yükseliş olması halinde piyasanın mart FOMC toplantısına ilişkin 50bp faiz artırımı beklentileri artabilir. Ayrıca bugün ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri, Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni, Bekleyen Konut Satışları, Euro Bölgesi’nde Tüketici Güven Endeksi ve Almanya’da 4Ç21 nihai büyüme rakamları takip edilecek.

Piyasalarda Dün Ne Oldu?

Avrupa’da dün hisse endeksleri Ukrayna krizinden kaynaklı olarak %1,52-7,22 aralığında değişen oranlarda düştü. DAX Endeksi %3,96, FTSE 100 Endeksi %3,88 ve CAC 40 Endeksi %3,83 düştü. ABD tarafında Başkan Joe Biden’ın yaptığı konuşmanın ardından gelen alımların etkisiyle hisse endeksleri pozitif görünüme kavuştu. Nasdaq Bileşik Endeksi %3,34 ile yukarı yönlü harekete öncü olurken S&P 500 Endeksi %1,5 ve Dow Jones Endeksi %0,28 artıda kapattı. EUR/USD paritesi %1’e yakın düşüş ile 1,12 düzeyine kadar geriledi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 97 puanın üzerine yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi gün içinde %1,84’e kadar düşse de günü 2,6bp düşüş ile %1,96’da tamamladı. Artan güvenli liman talebinin etkisiyle 1.970USD’ye kadar yükselen ons altın, kapanışa doğru %0,58 değer kaybederek günü 1.898USD’de tamamladı. Gün ortasında varil başına 100USD’yi aşan Brent petrol, kapanışta 96USD’de işlem gördü. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 17 bin düşüşle 232 bin oldu.

BIST 50 Endeksi’ndeki paylar için açığa satışta yukarı adım kuralının uygulandı. Gün açılışında saat 09:55 itibarıyla Endekse bağlı devre kesici sistemi çalıştı. BİST100 Endeksi jeopolitik gerilimin etkisiyle dün %8,17 düşerek günü 1.851,38 puandan tamamladı. USD/TRY kuru yaklaşık 2 aylık aradan sonra yeniden 14 seviyesinin üzerine yükseldi. EUR/TRY kuru ise %0,48 artarak 15,7 oldu. Gün içinde ons altın ve kurdan destek bularak 900 TL’yi aşan gram altın ise 855 TL düzeyinde günü tamamladı. TCMB’nin açıkladığı verilere göre 18 Şubat haftasında döviz mevduatları, tüzel kişilerin mevduatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle 7mlr USD azalarak 215,99mlr USD oldu.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -