Ukrayna’nın işgaline başlanabileceğine ilişkin uyarılar

Bugün Ne Bekliyoruz?

Rusya’nın günler içerisinde Ukrayna’yı işgale başlayabileceğine ilişkin Beyaz Saray’dan gelen uyarının ardından küresel piyasalarda yaşanan satışın Asya’ya yansıdığını görmekteyiz. Bu sabah Asya hisse senetlerindeki satışa öncülük eden Japonya’da Nikkei225 Endeksi %2’nin üzerinde geriledi; Topix Endeksi’nde kayıplar %2’ye yakın. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,45 ekside seyretmekte. Çin ve Güney Kore endekslerinde %1 civarı satıcılı bir seans izlenmektedir. Bununla birlikte ABD hisselerinde cuma günkü sert kayıpların ardından endeks vadelilerinde görülen pozitif fiyatlama tedirginliğin azaldığını işaret etmektedir. Altın ve petrol fiyatlarında cuma günkü kazançların korunduğunu görmekteyiz. Jeopolitik risk kaynaklı güvenli varlık talebi devam etmekte. Ukrayna kriziyle ilgili gelişmeler küresel piyasaların kısa vadeli seyrinde belirleyici olabilir. Piyasaların dikkati Batılı liderlerin diplomasi trafiği ve gelecek açıklamalar üzerinde olacaktır. Ayrıca bugün ABD saatiyle sabah saatlerinde St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın katılacağı televizyon yayını takip edilecek. Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkı bulunan Bullard, beklentinin aksine enflasyonun hızlandığını işaret eden geçen haftaki TÜFE verisinin ardından oldukça şahin açıklamalarda bulunmuştu. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde’ın Avrupa parlamentosundaki konuşması da bugün takip edilecek konular arasında öne çıkıyor. Borsa İstanbul’da; Ukrayna kriziyle ilgili haber akışına bağlı olarak her iki yönde de sert hareketler olabilir. BIST100 Endeksi’nde yatay bir açılış beklemekteyiz.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu?

Avrupa’da hisse endeksleri Cuma günü CAC 40 Endeksi’nin %1,27’lik düşüşü öncülüğünde geriledi. DAX Endeksi %0,42 ve FTSE 100 Endeksi %0,15 oranında düştü. İngiltere ekonomisi (GSYH) 2021’de %7,5 büyüdü. Böylece 1941 yılından bu yana en yüksek büyüme kaydedilirken İngiltere 2021’de en hızlı büyüyen gelişmiş ülke oldu. EUR/USD paritesi %0,73’lük düşüş ile 1,135’e geriledi. Dolar Endeksi (DXY) %0,5’ten fazla artarak yeniden 96 puanın üzerine yükseldi. ABD’de, Nasdaq Bileşik Endeksi %2,78’lik düşüş ile hisse endeksleri arasında en çok gerileyen endeks oldu. S&P500 Endeksi de %1,9 oranında düştü. ABD 10 yıllık tahvil faizi 11,1bp düşerek %1,94 düzeyinden işlem gördü. ABD’de Michigan tüketici güven endeksi, Şubat’ta aylık bazda 5,5 puan azalışla 61,7’ye indi. Böylelikle ülkede tüketici güveni son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Jeopolitik gelişmelerin etkisiyle ons altın 1.859 USD’ye, Brent Petrol varil başına 94 USD’ye yükseldi.

BİST100 Endeksi Cuma günü, %0,61’lik artış ile 2.051 puana yükselerek küresel borsalardan pozitif ayrıştı. USD/TRY kuru stabil kalırken EUR/TRY kuru pariteden kaynaklı olarak %0,76 oranında düştü. Gram altın, ons altındaki yükselişten destek bularak yaklaşık 20 gün sonra yeniden 800 TL’nin üzerinde kapanış yaptı. TCMB’nin açıkladığı verilere göre Aralık’ta cari açık 3,84mlr USD ile 16 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Şubat ayı piyasa katılımcıları anketine göre, cari yıl sonu TÜFE beklentisi %29,75’ten %34,06’ya çıktı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre sanayi üretimi Aralık 2021’de yıllık bazda %14,4 yükselerek piyasa beklentisini aştı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu BB-‘den B+’ya indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıkladı.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -