Yang Jiechi ABD ulusal güvenlik danışmanıyla görüştü

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi dün İtalya’nın başkenti Roma’da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi.

Görüşmede Çin-ABD ikili ilişkileri ve her tarafı ortaklaşa ilgilendiren küresel ve bölgesel sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

İki taraf, devlet başkanları arasında varılan görüş birliklerinin etkin şekilde yerine getirilmesi, karşılıklı anlayışın pekiştirilmesi, anlaşmazlıkların kontrol altına alınması, işbirliğinin yoğunlaştırılması ve böylece ikili ilişkilerin yeniden sağlıklı, istikrarlı gelişme rayına oturtulması için elverişli ortam hazırlanması konularında mutabakat sağladı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Çin ile ABD arasında yeni dönemde karşılıklı saygı, barışçı bir tavırla birbirlerine yaklaşma, çifte kazanca dayalı işbirliği ilkelerini ortaya koyduğunu ve bunun Çin-ABD ilişkilerinin gelişimine yön verdiğini hatırlatan Yang, ABD Başkanı Joe Biden’in da söz konusu ilkelere olumlu karşılık vererek, yeni bir soğuk savaş başlatmama, Çin’in siyasi sistemini değiştirmeye çalışmama, diğer ülkelerle müttefik ilişkilerini pekiştirmekle Çin’e karşı çıkmama, “Taiwan Bağımsızlığı”nı desteklememe, Çin ile zıtlaşmama taahhütlerinde bulunduğunu belirtti.

Çin tarafının öteden beri Cumhurbaşkanı Xi’nin ortaya koyduğu üç ilke doğrultusunda Çin-ABD ikili ilişkilerine yaklaştığını belirten Yang, ABD tarafının da Başkan Biden’in taahhüdünü yerine getirmesini temenni ettiklerini vurguladı.

Yang, mevcut küresel durumda, Çin ve ABD’nin diyalog ve işbirliğini pekiştirmeleri, çatışma ve zıtlaşmadan kaçınmalarının iki ülke halkının çıkarına yararlı olduğu gibi, dünya halkının ortak beklentisi olduğunu da söyledi.

Yang Jiechi, Taiwan sorununun Çin’in egemenliği ve toprak bütünlüğüyle sıkıca bağlantılı olduğuna işaret ederek, ABD’nin Çin-ABD üç ortak bildirisinde “Tek Çin”i açıkça kabul ettiğini, “Tek Çin” ilkesinin Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin ön şartı ve siyasi zemini olduğunu söyledi.

Yang, ABD yönetiminin Tek Çin politikasını izleyeceği ve “Taiwan bağımsızlığı”nı desteklemeyeceği taahhüdünde bulunduğuna işaret ederek, ABD’nin bazı girişimlerinim taahhütlerine uymadığını belirtti. Yang, ABD’nin son günlerde Taiwan’a ilişkin meselelerde bulunduğu bir dizi girişimden büyük endişe duyduklarını ve bu girişimlere kararlılıkla karşı çıktıklarını ifade etti.

Yang Jiechi, ABD’nin Taiwan sorununun yüksek hassasiyetini yeterince kavraması, Tek Çin ilkesinde ısrarcı olması, Çin-ABD üç ortak bildirisine sadık kalması ve son derece tehlikeli bir yolda daha ilerlememesi çağrısında bulundu.

Yang Jiechi, Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Tibet Özer Bölgesi ve Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ne ilişkin meselelerde Çin’in tutumunu ABD tarafına yineledi. Yang Jiechi, söz konusu meselelerin Çin’in çekirdek çıkarları ve içişleri olduğuna işaret ederek, bu meselelerde dış müdahaleye izin verilemeyeceğini, Çin’e baskı yapmak ve kısıtlamak için her çeşit komplonun eninde sonunda yenilgiye uğrayacağını vurguladı.  

Yang Jiechi, “Anlaşmazlıkları bir kenarda tutmak, görüş birliklerini artırmak, anlaşmazlıkları kontrol altına alarak işbirliği yapmak, Shanghai Bildirisi’nin yayımlanmasından bu yana geçen 50 yıl içinde Çin ve ABD’nin birbirlerine yaklaşmaları için doğru yoldur. İki ülke, tarihi deneyimlerden faydalanarak, karşılıklı saygı ön şartı altında, barış içinde bir arada yaşama yönünde temel çizgisini aşındırmamalıdır” diye konuştu.

İki taraf, Ukrayna krizi, Kore Yarımadası’nda nükleer sorunu, İran nükleer sorunu ve Afganistan sorunu gibi küresel sorunlar üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -